Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Alumni Operaest - Melis 100: Köszönjük a támogatást!

Beszámolók

-

2024.06.03

Melis György halálának 100. évfordulójára emlékezve operaestre került sor az Egyetem dísztermében 2024. május 24-én. Az alkalmon megismerhettük életét, pályafutását, valamint Mozart, Verdi, Puccini, Eisemann, Csajkovszkij, Kodály és Erkel műveiből hallhattunk áriákat. Az operaénekesek jóvoltából a bevételek egy része az Egyetemünk rászoruló hallgatóit támogató ELTE Alumni Ösztöndíj alapját növeli.

Nagy érdeklődés övezte az Alumni Operaestet 2024. május 24-én az Aula Magnában. A kétfelvonásos est Clementis Tamás operaénekes, aki egyúttal az est főszervezője volt, két áriájával vette kezdetét, aki ezt követően Melis György életéről és munkásságáról emlékezett meg. Megtudhattuk, hogy az ünnepelt szegény paraszti család hetedik gyermekeként látta meg a napvilágot 1923. július 2-án. Az iskolában nagyon fogékonynak és tehetségesnek bizonyult, így a gimnáziumot is elvégezte, miközben kórusban is énekelt. Ezután a Műegyetem építészhallgatója lett, de vonzotta az énekesi pálya, így rövid időre Rosthy Annie magántanítványa lett, akinek javaslatára felvételizett a Zeneakadémiára. Végül a Műegyetemet maga mögött hagyva ez utóbbit végezte el és a Magyar Állami Operaház alkalmazásába került. A lelkes hallgatóság rövid részleteket láthatott az ünnepelt ikonikus szerepeiből (pl. Verdi Falstaff nagymonológja), illetve a Duna TV "50 év 50 percben" (Melis Györggyel Tótfalusi András beszélget) műsorának egy részlete is levetítésre került. 

Rövid szüntet követően a klasszikus opera remekei csendültek fel ismert operaénekesek tolmácsolásában - ezzel megidézve Melis György emlékét. A sort Fokanov Anatolij érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja kezdte, aki Mozart Don Giovanni című operájából a Bordalt adta elő, majd a Figaro házassága kettősét hallgathattuk meg Clementis Tamás és Tatai Nóra tolmácsolásában. Ezt egy újabb Don Giovanni részlet (Fokanov Anatolij és Tatai Nóra), majd a Varázsfuvola kettőse (Clementis Tamás és Tatai Nóra) követte. Szintén a második felvonásban kapott még helyet a Gróf ária a Figaro házasságából (Clementis Tamás) és Violetta áriája Verdi Traviata című operájából (Tatai Nóra).

Ezután magyar vizekre evezve Kodály Székelyfonó című daljátékából hallhattunk egy részletet (A rossz feleség) Schöck Atala Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnő előadásában. Horváth István Magyar Ezüst Érdemkeresztet nyert operaénekes lehengerlő produkcióját (Puccini: Turandot - Kalaf áriája) pedig egy újabb magyar részlet követte, Melinda áriája (Tatai Nóra) Erkel Bánk bán című operájából. A jelenlévők ezt követően Csajkovszkij Anyeginjéből hallhattak egy áriát (Fokanov Anatolij), majd két Kodály-részletre került sor. A Kitrákotty mese (Székelyfonó) és Marci bácsi dala (Háry János) is sokak arcára csalt mosolyt. Az est végén Puccini Bohémélet című közismert operájának kettőse hangzott Tatai Nóra és Horváth István emlékezetes előadásában, majd Eisemann A vén budai hársfák című művét adta elő az est főszervezője.

A hallgatóság vastapssal jutalmazta a művészeket, valamint Bartal Lászlót, a Magyar Állami Operaház karmesterét, aki zongorán működött közre a rendezvény megvalósításában. Ezt követően Pataky Csilla, az ELTE Alumni Központ vezetője mondott köszönetet valamennyi közreműködőknek - külön is Clementis Tamás főszervezőnek - a varázslatos estéért. A műsort vetítés zárta, egy ritkaság, melyen Melis György utolsó, időskori fellépése volt látható.

A rendezvény támogatói jeggyel volt látogatható, az így befolyó adományok a zongorista díjazásán és a technikai költségeken túl hozzájárulnak az ELTE Alumni Alapítvány ösztöndíjalapjának éves feltöltéséhez. Köszönjük az operaénekeseknek, hogy fellépésükkel támogatták az Egyetem tehetséges, rászoruló hallgatóit!

Az Alumni Operaest - Melis 100 részletes műsora

A fotókért köszönet az ELTE Online munkatársának.

kedvel
156 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Középkorász doktoranduszok találkoztak

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

03 július

Beszámolók

ELTE Alumni találkozó Stockholmban

egy tag profilképe

Alumni Központ

21 június

Beszámolók

Új bajnokokat avattunk a jubileumi Alumni Kupán - foci és pingpong

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 június