Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

125 éve született Nobel-díjasunk Békésy György

Évfordulósok

-

2024.06.03

Százhuszonöt éve, 1899. június 3-án született Békésy György (Georg von Békésy) Nobel-díjas biofizikus, akusztikus, a hallás mechanizmusának megfejtője, az ELTE jogelődjének doktora.

Budapesten született, de diplomata édesapjával Európa egyik országából a másikba költöztek, így elemi iskoláit Münchenben, a gimnázium alsó négy osztályát Konstantinápoly egyik francia nyelvű jezsuita iskolájában, az ötödiket Budapesten végezte, az érettségit Zürichben tette le.

Kiváló zenei tehetséggel rendelkezett, némi tanulással zongoraművész lehetett volna, őt azonban a természettudományok vonzották. A berni egyetemen szerzett vegyészdiplomát 1921-ben, két évvel később Budapesten a Pázmány Péter Tudományegyetemen (ma Eötvös Loránd Tudományegyetem) fizikából doktorált. Kutatásaihoz a jól felszerelt laboratóriumot a Posta Kísérleti Állomáson találta meg, ahová – fizikusi állás nem lévén – laboránsként vették fel, később postamérnök lett. Feladata a nemzetközi telefonösszeköttetések hangátvitelének javítása volt, a probléma mélyebb összefüggéseinek feltárása ösztönözte a hallás kérdéseinek tisztázására.

Megcáfolta a Helmholtz nevéhez fűződő halláselméletet, mely szerint a hangmagasságérzetet a belső fül szőrszálainak rezonanciája kelti, kimutatva, hogy ebben döntő szerepe a belső fület kitöltő folyadék állóhullámainak van. A belső fül elektrokémiai vizsgálataival megalkotta a belső fül csigájának modelljét, bebizonyítva, hogy a hangelemzés már a csigában létrejön, s az agyban csak finomodik. Rájött arra is, hogy a hangot nemcsak a levegőn át, hanem fejünk csontjainak közvetítésével is érzékeljük, s ez utóbbi hang a mélyebb, ezért halljuk saját hangunkat magnószalagról visszahallva magasabbnak, idegenszerűnek. Számos kitüntetése mellett 1961-ben kapta meg a legnagyobbat: az orvosi-élettani Nobel-díjat “a belső fül, a csiga ingerlésének fizikai mechanizmusával kapcsolatos felfedezéseiért”. 

Forrás és teljes cikk

kedvel
254 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Évfordulósok

Évfordulósaink 2023 Q4 - Babits Mihály, Neumann János

egy tag profilképe

Alumni Központ

06 december

Évfordulósok

Évfordulósaink 2023 Q3 - Szent-Györgyi, Pray, Lenhossék

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 október

1

Évfordulósok

Eötvös Loránd 175.

egy tag profilképe

Alumni Központ

25 július