Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Horváth Iván (1948-2024)

In memoriam

-

2024.06.03

2024. június 2-án, életének 77. évében elhunyt Horváth Iván (BTK '71) irodalomtörténész, az MTA doktora, az ELTE Bölcsészettudományi Kar professor emeritusa, a Digitális Irodalmi Akadémia tiszteletbeli tagja.


Horváth Iván 1971-ben szerzett magyar-francia szakos tanári diplomát az ELTE-n. Tudományos pályáját az MTA Irodalomtudományi Intézetben kezdte, emellett a szegedi és a pécsi egyetemen, valamint az ELTE-n tanított óraadóként. 1980-ban megszerezte az irodalomtudományok kandidátusa, majd 1992-ben az MTA doktora címet. 1993-ban került az ELTE Régi Magyar Irodalom Tanszékre, 1995-től habilitált egyetemi tanár, 2002 és 2009 között tanszékvezető volt. 2000 és 2002 között a párizsi Université de la Sorbonne Nouvelle vendégtanáraként tanított magyar irodalmat.

Az ELTE oktatójaként 1993-ban megalapította a Reneszánszkutatások Posztgraduális Központját (CHER), majd 1998-ban a Bölcsészettudományi Informatika Alapprogramot, az irodalmi szövegek számítógépes feldolgozásának első magyarországi kutatóhelyét és oktatási központját. Az ő kezdeményezésére és vezetésével jött létre a reneszánsz tanulmányok interdiszciplináris mesterszak az ELTE-n. Doktori témavezetésével 17 tanítványa szerzett doktori fokozatot.

Balassi Bálintról írt monográfiája a mai napig megkerülhetetlen hivatkozási alap a kutatók számára. Fontos elméleti tanulmányokat, könyveket írt a poétika és a textológia tárgykörében. Horváth Iván a ma digitális bölcsészetnek hívott, általa még a 90-es években bölcsészettudományi informatikának elnevezett tudományág egyik úttörője, nemzetközileg is meghatározó szakértője volt.

Kutatócsoportjával 1976-ban kezdett el dolgozni Szegeden a Régi magyar vers repertóriumán, amelynek számítógépes változata (1979), majd internetes változata (1993) a világ első ilyen jellegű adatbázisa volt. Szintén ő készítette tanítványaival közösen a világ első online kritikai kiadását, Balassi Bálint verseiből (1993), később József Attila prózai munkáinak mértékadó online kritikai kiadását is. Főszerkesztője volt a nyomtatásban 2007-ben megjelent A magyar irodalom történetei című kézikönyv hálózati változatának, majd a 2021-ben megjelent online Magyar irodalomtörténetnek. Élete utolsó évtizedében új irányt adott az ómagyar szövegemlékek értelmezésének, az általa vezetett kutatáson alapul a Pray-kódex megjelenés előtt álló kritikai kiadása.

Az 1989-es rendszerváltáskor a 2000 című irodalmi és társadalmi havilap egyik alapító szerkesztője volt, 1995-ben részt vett az INteRNeTTo című internetes folyóirat megindításában. Az őt leginkább vonzó irodalomtörténeti korszak, a reneszánsz szellemiségének megfelelően rendkívül széles volt az érdeklődése. Szenvedélyesen vetette bele magát a komolyzenei felvételek, a hifi-rendszerek és a fényképezőgépek világába egyaránt, az irodalmon kívül is mindenhol a legmagasabb minőséget és a legizgalmasabb összefüggéseket kutatva.

Karizmatikus személyiségével előadóként, tanárként nagy hatást gyakorolt hallgatóira, oktatói munkássága során sok nemzedéknyi kutatót indított el a tudományos pályán. Szerzőtársaival közösen az 1980-as évek elején írt és publikált két gimnáziumi irodalomtankönyve nagy hatással volt egy egész tanulógeneráció irodalomszemléletére.

A kultúra és tudomány embere volt, ez határozta meg gyógyíthatatlan betegségével folytatott több mint két évtizedes harcát is. 

Forrás: elte.hu, fidelo.hu

kedvel
124 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

In memoriam

Elhunyt Jelenits István

egy tag profilképe

Alumni Központ

27 szeptember

In memoriam

Gyászhír - Dr. Szókán Gyula

egy tag profilképe

ELTE Természettudományi Kar

12 szeptember

In memoriam

Elhunyt Szabó Ákosné dr.

MB

Magdolna Bebtó

30 augusztus