Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Géza összeköt! - emlékkonferencia beszámoló

-

TTK Alumni Tagozat

Beszámolók

-

2024.05.21

Emlékkonferenciát tartott az ELTE TTK tavaly elhunyt oktatója, ELTE diplomása, Zboray Géza emlékére május 9-én. Az esemény az ELTE Alumni támogatásával valósult meg.

A rendezvény első fele előadásokból állt. Az ELTE Alumni képviseletében Pataky Csilla köszöntötte a megjelenteket, felidézve az ünnepelt ténykedését ezen a területen is, amelynek a nemes célja a generációk összefogásának katalizálása. Acsády László tudományos előadása a talamusról kiváló felütés volt: rávilágított arra, milyen fontos szerepet játszottak, és játszanak máig is Tanár Úr táblarajzai, a mindig összehasonlító, a funkciót szem előtt tartó, rendszerben gondolkodó anatómus szemlélete a tanítványok gondolkodásában, akár témaválasztásában, a kutatási irány kijelölésében is.

Ezt követte Müller Viktornak, a TTK jelenlegi dékánhelyettesének előadása Zboray Géza TDK-ban betöltött szerepéről, amelyben rávilágított arra, hogyan lett a BTDK Tanár Úr TDK elnökségének idejében (1995-2006 között) és szervezőkészsége révén a hallgatók szűk, kiválasztott körének elitklubjából a legjobb értelemben vett tömegsporttá, amely az ELTE országos TDK szereplésében is tovább erősítette egyetemünk meghatározó szerepét.

Péczely Péter előadásában nagyon szemléletesen ismerhettük meg az indulás éveit, még a Puskin utcában, ahol az oktatás és kutatás olykor az éjszakába nyúlóan zajlott, és ahol a muzsika, zenei irányzattól függetlenül, és olykor kicsit túl hangosan is, de folyamatosan jelen volt az Állatszervezettani Tanszék életében. Molnár Kinga és Pálfia Zsolt, Kriska György és Farkas János előadásai a 2000-es évekig nyomon követték Géza tevékenységét, segítségükkel a tanítványok újraélhették a legendás előadásokat és gyakorlatokat, a vörös inggel fémjelzett vizsgákat, ahol az ötösért akár három hetet (a vizsgaidőszak majdnem fele!) is küzdeni kellett, de a horvátországi tengeri terepgyakorlatok emlékezetes pillanatai is megelevenedtek. Forgács József és Weiszburg Tamás előadásában röviden Géza leginkább kézzelfogható öröksége, a Természetrajzi Múzeum, és annak Biológiai és Őslénytani Kiállítása is szóba került, ahol a költözés kapcsán az is hangsúlyt kapott, hogy Géza mindig örömmel és kedvesen tárgyalt, még akkor is, ha a téma sokszor kényes, problémás volt.

Az előadások után az előadók és a hallgatóság együtt átvonult az ELTE TTK északi és déli tömbjét összekötő, Géza kezdeményezésére ültetett, immár foghíjas hársfasorhoz. Közös erőfeszítéssel került elültetésre egy kis hársfa, melyre a Géza emlékét megidéző piros színű szalagot felesége, Katalin kötötte fel. A résztvevőkről itt csoportkép is készült. 

A múltidézést az ünnepélyes faültetés után a Biológiai és Őslénytani Kiállítás (Piramis) előtti térben, szendvicsek, aprósütemények és friss eper mellett folytathatták a résztvevők. Ezen a napon már az előadások alatt is nyitva tartott a mind a Piramis, mind az Ásvány és Kőzettár. A Piramisban három számítógép lett felállítva, melyeken Zboray Géza három előadását (köztük a 2011-es, a jubileumi, XXX. OTDK Biológia szekciójában elhangzott, az agykutatás történetét zenekísérettel illusztráló előadás), és a temetéséről készült felvételeket lehetett megtekinteni. 

Erre az alkalomra a Piramisban készült egy vezető is, amelynek útvonalait, állomásait Géza egy tíz évvel ezelőtti rádióinterjúja jelölte ki. A látogatók QR kód segítségével juthattak el a hangfelvételekig és élvezhették az időkön átnyúló szubjektív tárlatvezetést 6 útvonalon. 

Az ünnepség képi világának és róla szóló emlékezések fő alkotóelemei voltak Zboray Géza rajzai. Erre reflektált a programlap, és hogy az emlékezők is magukkal vihessék, kitűző és hűtőmágnes készítésére biztosítottunk lehetőséget a Géza felesége, Katalin által kölcsönadott, Tanár úr idegszövethez fűződő óravázlatainak rajzaiból, amely igen nagy népszerűségnek örvendett még a családtagok körében is. 

Nem hangzottak el tényszerűen száraz adatok, de itt azért érdemes néhány adatot kiemelni Zboray Géza (1941‒2023) életművéből: biológia-földrajz szakos tanárként végzett az ELTE-n 1964-ben. 1965-től az Állatszervezettani Tanszéken, később az Anatómiai, Sejt- és Fejlődésbiológiai Tanszéken dolgozott, 48 év munkaviszony után lett ment nyugdíjba, de még éveket töltött aktívan a Biológiai Gyűjtemény fejlesztésével, csoportok fogadásával, így több mint 50 éven át szolgálta Alma Materét, az ELTE-t, a felnövekvő biológus és biológia tanár generációkat.

Az alábbi interjú 2022-ben készült vele, annak alkalmából, hogy elnyerte a Medzihradszky Kálmán -díjat:


Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik támogatták a rendezvény létrejöttét: ELTE Alumni Alapítványnak, Horváth Katalinnak, a rendezvény előadóinak, az ELTE Természetrajzi Múzeum és az ELTE TTK Biológiai Intézet munkatársainak.

Azok számára, akik esetleg nem tudtak eljönni a rendezvényre, jelezzük, hogy Géza szakvezetése elérhető marad a Piramisban, és mind a korábbi előadásokat, mind az ünnepség napján elhangzott előadásokat tervezzük a közeli jövőben az interneten is elérhetővé tenni.

Aki pedig személyesen tekintené meg Géza örökségét, a Biológiai és Őslénytani Kiállítást (Piramis), megteheti legközelebb június 1-én (szombaton) 10-16 óra között, vagy a Múzeumok Éjszakáján, június 22-én (szombaton) 15-24 óra között.

A rendezvény az ELTE Alumni támogatásával valósult meg.

Örök diákjait az ELTE Alma Mater visszavárja!

Összeállította: Bárány Annamária és Harman-Tóth Erzsébet

Teljes beszámoló a résztvevők gondolataival itt elérhető. 


kedvel
220 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

Középkorász doktoranduszok találkoztak

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

03 július

Beszámolók

ELTE Alumni találkozó Stockholmban

egy tag profilképe

Alumni Központ

21 június

Beszámolók

Új bajnokokat avattunk a jubileumi Alumni Kupán - foci és pingpong

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 június