Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

25 éves a közgazdászképzés Szombathelyen - jubileumi ünnepi konferencia

Beszámolók

-

2024.05.15

Szeretettel várjuk a szombathelyi ELTE Diplomásokat az ELTE Diplomások közösségébe, és a SEK Alumni Tagozathoz való csatlakozásra! Jubileumi konferenciával és alumni találkozóval ünnepelték a közgazdászképzés 25. évfordulóját Szombathelyen 2024. április 19-én. A rendezvény megvalósulását az ELTE Alumni támogatta. A szervezők által készített beszámoló alább olvasható. 

A közgazdászképzés 25. évfordulóját ünnepeltük az ELTE Savaria Egyetemi Központban 2024. április 19-én. Megtelt a Díszterem, a rendezvényünkön több mint 200 fő vett részt, jelenlegi és volt hallgatók, oktatók, Szombathely város és Vas vármegye vezető tisztségviselői, duális partnereink képviselői, a Savaria Egyetem Központban működő más Karok Intézeteinek vezetői, oktatói. Ez a jubileumi konferencia lehetőséget teremtett nemcsak a találkozásra a volt, illetve a jelenlegi oktatók és a hallgatók között, hanem a visszatekintésre is. Számot vetettünk az elmúlt negyed évszázad sikereiről és tapasztalatairól, miközben kiemeltük az eddig elért eredményeinket és egyben előretekintettünk a szombathelyi közgazdászképzés jövőjét illetően.

A rendezvényt Prof. Dr. Borhy László, az ELTE rektora nyitotta meg, aki büszkén emlékezett vissza arra, hogy az ELTE-hez való csatlakozás után a szombathelyi közgazdasági képzések jelentősen növelték a hallgatói létszámot és magas színvonalával hozzájárultak a régió gazdasági fejlődéséhez. Dr. habil. Szűcs Zoltán Gábor, az ELTE Társadalomtudományi Kar dékánhelyettese a közgazdász képzésben résztvevő oktatók és hallgatók elkötelezettségét méltatta, hangsúlyozva az intézmény társadalmi felelősségvállalását. Pataky Csilla, az ELTE Alumni Központ vezetője elsősorban a volt hallgatókat köszöntötte, beszédében vázolva az alumni törekvéseket, a tudás- és tapasztalatmegosztás, kapcsolatépítés jelentőségét, a generációs összefogás eredményeit, majd invitálta őket az ELTE Alumni közösségéhez való csatlakozásra.

A konferencia előadói olyan rangos szakemberek, oktatók és döntéshozók voltak, akik megosztották tapasztalataikat és gondolataikat a gazdasági életet és a közgazdász képzést is meghatározó jelen és múltbeli eseményekről, illetve jövőbeni trendekről.

Dr. Varga Imre a Társadalomtudományi Kar Közgazdaságtudományi Intézetének vezetőjének bevezető előadásában a szombathelyi közgazdászképzés elmúlt 25 évének fontos állomásait, történetét idézte fel. A visszatekintés után 4 plenáris előadást hallgathatott meg az ünneplő közönség. Elsőként Prof. Dr. Borhy László tartotta meg az előadását Kereskedelmi útvonalak szerepe Savaria életében címmel. A történeti visszatekintés után a jelen kihívásai kerültek a középpontba a Budapesti értéktőzsde vezérigazgató helyettese, Máté-Tóth István tartott előadást Tőkepiaci trendek és vállalati lehetőségek címmel. Harmadik előadónk Mohos Géza a CIB Bank lakossági fiókigazgatója Social Engineering – Milyen veszélyek leselkednek a banki ügyfelekre? címmel tartott érdekfeszítő előadást. Az előadások sorát Zsámboki Balázs, a frankfurti Európai Központi Bank senior csoportvezetője zárta A Mesterséges intelligencia szerepe a pénzügyi közvetítésben című előadásával.

A jubileumi konferenciát művészeti produkciók színesítették Pató Bálint Gábor énekes - és a Lorigo TSE fiatal táncos párjának előadásában. A rendezvény végén Dr. habil. Szűcs Zoltán Gábor a Társadalomtudományi Kar dékánhelyettese emléklapokat adott át a jelenlegi és a korábbi oktatóknak, egyben köszönetet mondva nekik az áldozatos oktatói munkáért és a képzés eredményességéhez való hozzájárulásért.

A jubileumi emléklap mellett kis ajándék mécsessel is kedveskedtünk a volt és jelenlegi oktatóinknak, amely nemcsak a Savariaban talált római kori régészeti lelet műtárgymásolata - amelyet Udvardi Balázs jáki keramikus készített el a Savaria Múzeum engedélyével -, hanem szimbolikus jelentésű is egyben: jelképezi azt a lángot, azt a fényt, amelyet ők gyújtanak a hallgatókban a több éves tapasztalat,  tudás- és ismeretátadással, ezáltal megvilágítva útjukat.

Dr. Balázsy Péter vármegyei jegyző a Vas Vármegyei Közgyűlés elnökének emléklapját adta át a szombathelyi közgazdászképzés 25. évfordulója alkalmából Dr. Varga Imre intézetigazgatónak.

A jelenlegi hallgatóink között jubileumi quiz-t hirdettünk április hónapban. Célunk az volt, hogy a hallgatók minél többet megtudjanak múltunkról és jelenünkről, szakjainkról, a létszámok nagyságrendjének növekedéséről, a képzéskínálat bővüléséről, a közgazdászképzésben legrégebb óta oktató kollégákról. A megfejtéshez egyetemi kiadványokban, interneten tudtak utánanézni, de a leleményesek akár oktatóikat is megkérdezhették a helyes válaszról. A kvízjátékot sokan kitöltötték online, akik közül 3 szerencsés hallgató a büki Greenfield Hotel wellness utalványát nyerte meg. A Greenfield Hotel a legnagyobb duális partnerünk, akiknek ezúton is köszönjük a nagylelkű felajánlásukat és duális hallgatóiknak nyújtott lehetőséget.

Az esemény hivatalos zárása után közös koccintásra, jóhangulatú beszélgetésre, nosztalgiázásra  és az ünnepi torta elfogyasztása került sor.

Úgy gondoljuk, hogy a jubileumi konferencia méltó módon emlékezett meg a szombathelyi közgazdászképzés múltjáról és jelenéről és az esemény minden résztvevő számára inspirációt, ösztönzést jelentett olyan gondolatok és megújulást segítő irányvonalak életre hívásában, amelyek a szakma és a képzés jövőjét is meghatározzák.

Az ünnepi rendezvény létrejöttében segítséget nyújtott az ELTE Társadalomtudományi Kara, az ELTE Savaria Egyetemi Központja.

Érdeklik a hasonló hírek, programok? A SEK Alumni Tagozathoz ezen a linken tud csatlakozni.

(Fotók: Kleinhappel Miklós, Móritzné Zsámboki Nóra, Lőrincz Dalma)

A rendezvény az ELTE Alumni támogatásával valósult meg.

Örök diákjait az ELTE Alma Mater visszavárja!

kedvel
154 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Középkorász doktoranduszok találkoztak

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

03 július

Beszámolók

ELTE Alumni találkozó Stockholmban

egy tag profilképe

Alumni Központ

21 június

Beszámolók

Új bajnokokat avattunk a jubileumi Alumni Kupán - foci és pingpong

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 június