Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert 2024

Beszámolók

-

2024.04.26

2024. április 25-én az Egyetem megnyitja kapuit sorozat keretében az ELTE egyik jelentős, ikonikus helyszínét, a Trefort-kertet kerestük fel. 

A népszerű sétasorozat szakvezetői immáron sokadik alkalommal Schlay Georgina (BTK '15, '18), az Egyetemi Könyvtár- és Levéltár muzeológusa és Kósa-Grimm András Kristóf (BTK '21) a Nemzeti Örökségvédelmi Intézet munkatársa tartotta. A séta során az épületek története mellett megismerhettük a campus különlegességeit is. Például, hogy a Főépület a BME majd az ELTE Természettudományi Karé volt, és egykor csillagvizsgáló is volt a tetején. Az "A" épület az orvosi kar és a bölcsészeti kar természetrajzi tanszékeinek, illetve ezek múzeumainak (pl. ásványtan, antropológia, paleontológia) adott otthont. A sétán jelenlévők közül többen emlékeztek, hogy a B épületbe ők még laborgyakorlatokra jártak, nem véletlen, hiszen ez volt a budapesti egyetem első kémia épülete, ami Wagner János építészeti tervei alapján és irányítása mellett épült, a heidelbergi egyetem mintájára. Az épület viszont most már többek között a régészeké, egyiptológusoké. 

Megtekinthettük az első világháború emlékére alkotott műemléket. A kevéssé ismert holokauszt emlékmű a főépület téglasorainak fúgájában húzódó vékony rézcsík, melyen az egyetemi áldozatok neveit böngészhették az érdeklődők. A Főépület mellett Pecz Samu tervei által építtetett neogótikus Gólyavárat csodálhattuk meg. A legenda szerint az elsőéves Műegyetemi hallgatóknak itt tartottak előadásokat, innen kapta a nevét.

A Múzeum körúti campus jórészt Trefort Ágoston kultuszminisztersége alatt jött létre, így nem véletlen, hogy a kertben megtalálható az ő szobra is. Ezt a természettudományok művelői emelték, akiknek Trefort tudományos hajlékot adott. A gyűjtést a természettudományi társulat vállalta magára. Eredetileg mellszobrot terveztek, de olyan nagy összeg gyűlt össze, hogy egész alakos bronzszobor jöhetett létre, mely ikonikus részét képezi a kertnek. 

A séta legvégén a "D" épület történetét hallgathattuk meg. Többek között megtudhattuk, hogy ebben az épületben élt Eötvös Loránd családjával. A kis "H" épület is különleges, az épület szerkezete teljesen vas mentes, hogy ne zavarja meg a mágnesességgel folytatott kísérleteket. 

A séta során az érdeklődők kérdéseket tehettek fel a szakvezetőknek, akik szívesen válaszoltak ezekre.

Az eseményről készült képek megtalálhatóak a fotógalériában. 

Sorozatismertető

kedvel
168 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

25 éves a közgazdászképzés Szombathelyen - jubileumi ünnepi konferencia

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május

Beszámolók

XLV. 5vös 5km - Alumni kategóriával

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Beszámolók

Jótékonykodás és közösségépítés az első ELTE Média Alumni találkozón

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

30 április