Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

DRÁMA-, MOZGÁS ÉS TESTTUDAT-ALAPÚ KUTATÁSOK - BESZÁMOLÓ

-

Bárczi Alumni Tagozat

Beszámolók

-

2024.05.09

A Gyógytea sorozat ezen alkalmának megnyitóján Pataky Csilla az ELTE Alumni Központ vezetője beszélt az Alumni központ munkájáról annak kapcsán, hogy a Bárczi (gyógy)tea sorozat immár X. évadának létrejöttéhez az Alumni Központ támogatása nyújt segítséget. Hallhattunk érdekes információkat az Alumni tagság előnyeiről, a Központ munkájáról, terveiről, a tehetségtámogatásról és a közelgő eseményekről is. A 2024. április 25-i esemény előadásának házigazdája Dr. Perlusz Andrea dékánhelyettes aki szintén köszöntötte az előadókat és a résztvevőket.

  

Dráma-, mozgás és testtudat-alapú kutatások gyógypedagógiai és fogyatékosságtudományi intervenciókban. címmel tartott előadást dr. Novák Géza Máté, egyetemi docens (ELTE BGGYK Általános Gyógypedagógiai Intézet) és Simon Mátyás óraadó oktató (ELTE BGGYK Általános Gyógypedagógiai Intézet)

 

„Az előadásunk során azokra a tapasztalatokra építettünk, amelyeket néhány korábbi és jelenlegi projektjeink során gyűjtöttünk össze. Dráma és mozgásalapú részvételi akciókutatások bemutatásán keresztül feltérképezzük a gyógypedagógiai és fogyatékosságtudományi intervenciókban rejlő kutatási lehetőségeket és az általunk alkalmazott módszertani eszközök konzekvenciáit.

A művészet alapú (drámapedagógiai, mozgás-, dráma- és színházalapú) kutatási gyakorlat egyik erőssége, hogy új szemléletet hoz a tanulás-támogatásban. A módszer középpontjában egy társadalmi jelenség, egy pedagógiai probléma, egy megvitatandó tétel áll, ahol a kutatás folyamata e probléma eredményes körbejárását, feltárását célozza (Leavy, 2015).

Továbbmozdulva a kvalitatív metodológia apparátusától, a művészetalapú kutatásnak jellemzője, hogy nem kizárólag szövegekkel, hanem képekkel, hangokkal, jelenetekkel, performatív gesztusokkal és történetekkel is dolgozik.

Előadásunkban sajátfejlesztésű mozgás-, dráma- és színházalapú projekteket vizsgálunk a kutatási dizájn és az alkotói-kutatói részvétel módozatainak aspektusából.”

 

Köszönjük a támogatást:

Örök diákjait az ELTE Alma Mater visszavárja! 

kedvel
79 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Középkorász doktoranduszok találkoztak

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

03 július

Beszámolók

ELTE Alumni találkozó Stockholmban

egy tag profilképe

Alumni Központ

21 június

Beszámolók

Új bajnokokat avattunk a jubileumi Alumni Kupán - foci és pingpong

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 június