Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Bővülő mezőnyben is őrzi helyezését az ELTE

Hírek

-

2024.06.24

A Times Higher Education június 12-én hozta nyilvánosságra Impact Rankings nevű, fenntarthatósági szempontokat vizsgáló egyetemi világrangsorát, amelynek 2024-es kiadásában az ELTE korábbi eredményét megőrizve ismét a 401-600. kategóriában szerepel. 


A fenntartható fejlődés a továbbtanulás előtt álló diákok számára kiemelt szempont az egyetemválasztásnál, a nemzetközi hallgatók szemében a fenntarthatósági kérdések fontosabb szerepet játszanak, mint például az oktatás földrajzi helyszíne. A THE 2019-ben ezért indította el „Impact Rankings” rangsorát, amely az ENSZ tizenhét, fenntartható fejlődéssel kapcsolatos célkitűzése (Sustainable Development Goal - SDG) szempontjából vizsgálja a világ egyetemeit. A rangsorban a végső helyezést a 17-es számú SDG (Partnerség a célok eléréséért) mellett abban a három célkitűzésben elért pontszám határozza meg, amelyekben az adott egyetem a legjobban teljesít. A felmérés módszertanáról itt olvashat bővebben angol nyelven.

A listázott egyetemek száma folyamatosan bővül: az első évben 450, 2020-ban 776, 2021-ben 1117, 2022-ben 1406, 2023-ban 1591, idén pedig már 1963 felsőoktatási intézmény szerepelt a fenntarthatósági rangsorban. A mezőny bővülése ellenére az Eötvös Loránd Tudományegyetem továbbra is őrzi pozícióját a 401–600-as kategóriában, ezzel olyan intézményekkel szerepel egy csoportban, mint például a  Babeș–Bolyai Tudományegyetem, a csehországi Masaryk Egyetem, a Hamburgi Egyetem vagy a European University Cyprus.

A 17 vizsgált SDG közül az ELTE öt területen szerepel a rangsorban: a minőségi oktatás, az egyenlő esélyek, a nemi egyenlőség, illetve az igazságosság/erős intézmények szempontjai alapján is a 201–300-as kategóriában, míg a partnerségi együttműködések szerint a 601–800-as csoportba került.

Magyarországról egyébként összesen 11 felsőoktatási intézmény szerepel a rangsorban, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem a 301–400-as, az ELTE a 401-600-as kategóriába került. A 601-800. hely között végzett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint a Szegedi Tudományegyetem, s 801 és 1000 között rangsorolt a Semmelweis Egyetem, továbbá a Soproni Egyetem.

Míg az általános és szakterületi rangsorok élén jellemzően brit és amerikai egyetemek osztoznak a vezető helyeken, addig a fenntarthatósági rangsor első tíz helyezettje között négy ausztrál, két brit, két kanadai, egy dán és mindössze egy amerikai felsőoktatási intézmény szerepel. A dobogó felső fokára idén is a Western Sydney University állhatott fel, míg a második helyen a Manchesteri Egyetem és a University of Tasmania (Ausztrália) osztoznak. Az eredményt kommentáló intézményvezetők kiemelték, hogy az egyetemeknek egyfajta katalizátorként kell működniük, követendő példaként kell élen járniuk a fenntarthatóság területén.

A részletes eredmények országok szerinti bontásban böngészhetők a THE honlapján, az ELTE hazai és nemzetközi rangsorokban elért eredményeiről pedig ebben az összefoglalóban olvashat bővebben.

Forrás: elte.hu


kedvel
104 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

200 ÉVE SZÜLETETT NAGY IVÁN

egy tag profilképe

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

26 június

Hírek

Még mindig forog a Föld! - kísérlet a szombathelyi Székesegyházban

egy tag profilképe

Alumni Központ

25 június

Hírek

ELTE Alumni aktivitás 2023/2024 II. félév

egy tag profilképe

Alumni Központ

21 június