Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Akadémiai Aranyérmet kapott Pléh Csaba

Kitüntetések

-

2024.05.08

Pléh Csaba (BTK '69, '73) pszichológus, nyelvész, az MTA rendes tagja vehette át az Akadémiai Aranyérmet 2024. május 6-án a Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésének ünnepi ülésén. Az ELTE Diplomások köre számára korábban az ELTE Sikerek előadás-sorozat keretében adott elő, az erről készült felvétel utólag is visszanézhető az ELTE youtube csatornáján.

A kitüntetést évente egyszer adományozhatja a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége, kizárólag az Akadémia tagjának kiemelkedő tudományos, tudományos közéleti, tudománypolitikai és tudományszervezői tevékenysége elismeréseként. A díjat az Akadémia elnöke adja át az MTA májusi közgyűlésén.

"A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a pszichológia, a nyelv-, a bölcsészet- és társadalomtudományok terén végzett, a tudományos egyoldalúságok meghaladására, a bölcsészet-, a társadalom- és a természettudományok összekapcsolására törekvő, mind az elmélet, mind az empirikus kutatások szintjén az embert mint kultúraalkotó biológiai lényt értelmező és ezzel alapvetően termékeny tudományos összefüggésrendszert képviselő, kiemelkedő, nemzetközi szinten is elismert tudományos és oktatói munkája elismeréseként Pléh Csabának, az MTA rendes tagjának, a Közép-európai Egyetem Kognitív Tudományi Tanszék vendégprofesszorának adományozta az Akadémia legrangosabb kitüntetését." olvasható az MTA honlapján.

Pléh Csaba 1969-ben végezte ez az ELTE pszichológia, majd 1973-ban az Egyetem általános és alkalmazott nyelvészet szakát. 1969 és 1998 között az ELTE Általános Pszichológia Tanszékén dolgozott, 1984-től mint tanszékvezető egyetemi docens. 1998-tól az MTA levelező, 2004-től rendes tagja, 2005-től 2008-ig az MTA főtitkárhelyettese. Oktatói és kutatói tevékenysége három hazai (ELTE, JATE, BME) és számos külföldi egyetemhez köti. Tudományos munkássága elismeréseként 1985-ben Akadémiai Díjat, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, 2010-ben Széchenyi-díjat vehetett át. A kognitív pszichológia tudományának nemzetközileg elismert, iskolateremtő kutatója.


Forrás: mta.huwikipedia.org

Kép forrása: mta.hu/Szigeti Tamás

kedvel
112 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Kitüntetések

A National Academy of Sciences tagjává választották Barabási Albert-Lászlót

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Díjat kapott Rakovszky Zsuzsa és Margócsy István

egy tag profilképe

Alumni Központ

07 május

Kitüntetések

Állami kitünetésben részesültek diplomásaink!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március