Back to news
Next article
Previous article

Egyetem megnyitja kapuit - térképarchívum és műszerlabor

Report

-

09.17.2024

Sorry, this content is not available in English

A Térképtudományi és Geoinformatikai Intézetnek köszönhetően a sorozat keretein belül egy új helyszínre látogattunk el: az érdeklődők 2024. szeptember 24-én a Lágymányosi Campus Térképarchívumát és Műszerlaborját nézhették meg, sőt, még a földmérést is kipróbálhatták. 

Az eseményt Petz Denise, az Alumni Központ munkatársa nyitotta meg. Köszöntőjében felhívta a figyelmet a félév további programjaira és az Alumni platform adta lehetőségekre. Ezt követően Oláh Krisztina intézeti térképtár vezető mutatta be szakvezető kollégáit, majd ismertette röviden az este programját. Utána következtek a szakvezetések az egyes programokon, bemutatókon - a helyszűke miatt csoportbontásban.  

A Térképarchívumban Oláh Krisztina vezetésével ismerhettük meg a több mint 18.000 dokumentumot őrző gyűjtemény leginkább figyelmreméltó darabjait, mely többek között 1850 előtti térképeket, atlaszokat, dombormodelleket és régi földgömböket is tartalmaz. Megismerhettük a legérdekesebb kiadásokat, térképeket, illetve azt is megtudhattuk tőle, hogyan segítették mindezek a kutatást és az oktatást.

A Műszerlaborban Hajdú Edina, az Intézet PhD hallgatója vezette körbe a jelenlévőket. Az itt tárolt modern eszközök, többek között drónok, LiDAR szenzorok és hiperspektrális kamerák bemutatása során megismerhettük, hogyan segítik a legmodernebb technológiák a földtudományi kutatásokat. A labor bemutatója során közelebbről is megtekinthettük az Intézet DJI 210-es  és 350-es RTK Matrice drónjait, valamint a terepi felmérések elmaradhatatlan eszközeit, a nagy pontosságú RTK GPS műszereket. 

A Campus két épülete közötti terület és a még nem túl hideg őszi idő remek helyet és lehetőséget adott arra, hogy Szekerka József tanszéki mérnök instruálásával az érdeklődők kipróbálhassák a földmérést. A mérés során egy véletlenszerűen kijelölt pont távolságát és szögét határozhatták meg a résztvevők, miközben érdekes történeteket hallgathattak többek között arról, hogyan alakult át a Campus az évek során, és hogy a fejlemények miként változtatták meg a földmérés oktatását.

Az esemény remek lehetőséget biztosított arra, hogy a résztvevők betekintést nyerjenek a térképészet múltjába és jelenébe. Hálásan köszönjük az Intézet munkatársainak a remek szakvezetést! 

Várunk mindenkit szeretettel sorozataink következő alkalmain!

Bővebben a sorozatról

Like
104 Views Visits
Share it on

Comments0

Please log in to see or add a comment

Suggested Articles

Report

Nyári diplomaosztó játék 2024 - eredményhirdetés

profile photo of a member

Alumni Központ

August 29

Report

International Recognition of ELTE Alumni

profile photo of a member

Alumni Központ

August 08

Report

Nyári diplomaosztók 2024 - TáTK, TTK, BTK

profile photo of a member

Alumni Központ

August 02