Back to news
Next article
Previous article

DRÁMA-, MOZGÁS ÉS TESTTUDAT-ALAPÚ KUTATÁSOK - BESZÁMOLÓ

-

Bárczi Alumni Tagozat

Report

-

05.09.2024

Sorry, this content is not available in English

A Gyógytea sorozat ezen alkalmának megnyitóján Pataky Csilla az ELTE Alumni Központ vezetője beszélt az Alumni központ munkájáról annak kapcsán, hogy a Bárczi (gyógy)tea sorozat immár X. évadának létrejöttéhez az Alumni Központ támogatása nyújt segítséget. Hallhattunk érdekes információkat az Alumni tagság előnyeiről, a Központ munkájáról, terveiről, a tehetségtámogatásról és a közelgő eseményekről is. A 2024. április 25-i esemény előadásának házigazdája Dr. Perlusz Andrea dékánhelyettes aki szintén köszöntötte az előadókat és a résztvevőket.

  

Dráma-, mozgás és testtudat-alapú kutatások gyógypedagógiai és fogyatékosságtudományi intervenciókban. címmel tartott előadást dr. Novák Géza Máté, egyetemi docens (ELTE BGGYK Általános Gyógypedagógiai Intézet) és Simon Mátyás óraadó oktató (ELTE BGGYK Általános Gyógypedagógiai Intézet)

 

„Az előadásunk során azokra a tapasztalatokra építettünk, amelyeket néhány korábbi és jelenlegi projektjeink során gyűjtöttünk össze. Dráma és mozgásalapú részvételi akciókutatások bemutatásán keresztül feltérképezzük a gyógypedagógiai és fogyatékosságtudományi intervenciókban rejlő kutatási lehetőségeket és az általunk alkalmazott módszertani eszközök konzekvenciáit.

A művészet alapú (drámapedagógiai, mozgás-, dráma- és színházalapú) kutatási gyakorlat egyik erőssége, hogy új szemléletet hoz a tanulás-támogatásban. A módszer középpontjában egy társadalmi jelenség, egy pedagógiai probléma, egy megvitatandó tétel áll, ahol a kutatás folyamata e probléma eredményes körbejárását, feltárását célozza (Leavy, 2015).

Továbbmozdulva a kvalitatív metodológia apparátusától, a művészetalapú kutatásnak jellemzője, hogy nem kizárólag szövegekkel, hanem képekkel, hangokkal, jelenetekkel, performatív gesztusokkal és történetekkel is dolgozik.

Előadásunkban sajátfejlesztésű mozgás-, dráma- és színházalapú projekteket vizsgálunk a kutatási dizájn és az alkotói-kutatói részvétel módozatainak aspektusából.”

 

Köszönjük a támogatást:

Örök diákjait az ELTE Alma Mater visszavárja! 

Like
167 Views Visits
Share it on

Comments0

Please log in to see or add a comment

Suggested Articles

Report

Köszönjük az SZJA 1% felajánlásokat!

profile photo of a member

Alumni Központ

September 26

Report

XLVI. 5vös 5km - Alumni kategóriával

profile photo of a member

Alumni Központ

September 24

Report

ELTE Alumni presented itself at another international conference

profile photo of a member

Alumni Központ

September 23