ELTE Sikerek Veled: A filmesek világa

TC
AR
IA
AK
LE
résztvevős
ELTE BTK Kari Tanácsterem
Múzeum körút 4/A.
1088 BUDAPEST
Múzeum körút 4/A. 1088 BUDAPEST

Térkép megtekintése

Online

Legújabb alkalmunk témája a filmesek világa. Vendégeink a filmművészet, ill. filmkészítés kiemelkedő alakjai: Balázs Ádám filmzeneszerző, Huszárik Kata színésznő, Reisz Gábor filmrendező és Temple Réka producer. Az egykori ELTE-s hallgatók ezúttal is az adott téma mentén beszélgetnek friss sikereikről, a hozzá vezető útról, tapasztalataikról, egyetemi tanulmányaik, oktatóik szerepéről.

A 2024. október 8. kedd esti esemény témája A filmesek világa. Hogyan lesz valakiből sikeres filmrendező, színész, vagy producer? Milyen út vezet Oscar-díjas filmek zenéjének szerzéséig? Hogyan működnek együtt a különböző szereplők egy film készítése során? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekről is szó esik az ELTE Sikerek Veled következő alkalmán. A helyszínen lehetőség nyílik kötetlen beszélgetésre, kapcsolatépítésre is. Gyere el, és hallgasd meg!

Vendégeink:

Balázs Ádám (BTK '97) filmzeneszerző 1997-ben szerzett diplomát az ELTE-n középkori angol irodalomból, emellett a Bartók Béla Konzervatóriumban is végzett zeneszerzés szakon. Tanulmányait követően az Egyetem Amerikanisztika Tanszékén tanársegédként oktatott, majd New Yorkba, később Los Angelesbe költözött. Nevéhez kötődik több mint 60 film zenéje, köztük a "Pillangó-hatás", az Arany Medve-díjas és Oscar-díjra jelölt, Enyedi Ildikó rendezte "Testről és lélekről" és Deák Kristóf Oscar-díjas alkotása, a "Mindenki". Emellett számos sorozat, többek között a "Terápia" és az "Umbre", zenéjét is ő jegyzi. 2014 óta oktat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, 2017 óta tagja az Európai Filmakadémiának.

Huszárik Kata (BTK '24) Jászai Mari-díjas színésznő. 1995–2001 között a budapesti Katona József Színház, 2001–2012 között a szolnoki Szigligeti Színház társulatának tagja volt, jelenleg az M5 kulturális csatorna Multiverzum c. tudományos műsorának műsorvezetője. Színházi, tévés és filmes szerepei mellett rendszeresen szinkronizál is. Legutóbb a 2020-as "A feltaláló" című mozifilmben, illetve a "Cseppben az élet" című tévésorozatban láthattuk, ahol id. Dr. Béres József feleségét alakította. 

Reisz Gábor (BTK) filmrendező 2004-ben nyert felvételt az ELTE filmtörténet szakára, majd tanulmányait 2006-tól a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán folytatta, Enyedi Ildikó osztályában. 2014-ben mutatták be a Karlovy Vary Filmfesztiválon első egész estés, nagysikerű filmjét, a "Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan"-t, amely egyben diplomafilmje is volt és amelynek zenéjét is ő szerezte. 2015-ben meghívást kapott a Cannes Filmfesztivál Residence programjába, ahol kifejlesztette második nagyjátékfilmjét, a "Rossz versek"-et (2018). A film 16 díjat nyert, köztük az év legjobb magyar filmje díjat 2018-ban, és jelentős sikert aratott a hazai mozikban. 2021 óta a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Film és Média Magyar Tanszékén tanít filmrendezést. Harmadik nagyjátékfilmje, az "Magyarázat mindenre", 2023-ban elnyerte a legjobb film díját a Velencei Filmfesztivál Orizzonti szekciójában. 2024-ben a Karlovy Vary Filmfesztivál meghívta a Crystal Globe zsűribe. Szeptemberben pedig az Orizzonti zsűri munkájában vesz részt a Velencei Filmfesztiválon. Emellett két színházi rendezés is kötődik nevéhez.

Temple Réka (BTK '98) a CINEMON Entertainment független animációs stúdió és produkciós iroda alapítása előtt a Loonland AG., Németország egyik legnagyobb animációs stúdiójának produkciós igazgatója volt, ahol a külföldi koprodukciók kialakításában játszott jelentős szerepet. Segítségével Los Angelesben, New Yorkban, Szöulban és Londonban is megalakultak animációs stúdiók, melyeket 7 éven keresztül vezetett. Több mint 25. 000 perc animációs filmben játszott közre az elmúlt 30 év során, emellett több nemzetközi egész estés animációs film és sikeres TV sorozat köthető a nevéhez producerként. Legfrissebb sikerének a többszörösen díjazott "Kojot négy lelke" (2023) tekinthető, melyet Magyarország Oscar-díjra is nevezett; valamit az Európai Filmdíjra jelölt "Kék Pelikán" (2024) animációs dokumentumfilm. 2005-től 2009-ig a Magyar Producerek Szövetségének Főtitkára, 2010 és 2014 között a Színház és Film Intézet Animációs Mozgóképi tanszékének vezetője. 2019 óta a Magyar Animációs Producer Szövetség Elnöke, emellett 2020 óta az EMILE Awards magyarországi Nagykövete.

Az ELTE Sikerek Veled beszélgetéssorozat az ELTE Alumni Központ, az EHÖK és az ELTE Online összefogásával jött létre - jelen alkalom megvalósulásában pedig a BTK Alumni Tagozat aktívan közreműködik. Köszönjük dr. Deme Andrea (BTK) és dr. Rácz Anna (ELTE-NFI Filmklub) szíves segítségét is.

Időpont: 2024. október 8. 18:30 
Helyszín: 1088 Bp., Múzeum krt. 4/A. ELTE BTK, A ép. Kari Tanácsterem
A rendezvény ingyenes, és regisztrációhoz kötött (ld. a plakát alatti gombot), melynek során eldönthető a részvétel formája:

  • helyszíni részvétel;
  • online részvétel (streaming), melyhez a linket a regisztrált érdeklődők az előadás előtti napon kapják meg emailben.

Adatkezelési tájékoztató

Link a sorozat nyitóalkalmához 

Felhasznált fotók: Balázs Ádám - Nagyillés Szilárd (D+SZ), Huszárik Kata - Magyari Márton

kedvel
370 megtekintés Látogatók
Ossza meg
ELTE Sikerek Veled
Publikált: BTK Alumni Tagozat
Jegy Értékesítés vége Megmaradt Ár
Helyszíni részvételre jogosító jegy
24.10.08
14:00
102
Ingyenes
Online részvételre jogosító jegy
24.10.07
16:00
91
Ingyenes

ELTE BTK Kari Tanácsterem

Múzeum körút 4/A. 1088 BUDAPEST

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

csü.

17

okt.

XIII. Nyugdíjas Alumni találkozó

Budapest

BUDAPEST