Egyetem megnyitja kapuit: Térképarchívum és Műszerlabor

MB
KK
HK
KA
AG
résztvevős
-

2

A regisztráció határideje lejárt.

Új helyszínnel várja az érdeklődőket az Egyetem megnyitja kapuit sorozatunk következő alkalma, ezúttal az ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet Térképarchívum és Műszerlaborjába látogatunk - az ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet munkatársainak szíves közreműködésével. A másfél órás interaktív séta 2024. szeptember 12-én 18.00-kor kezdődik az ELTE Lágymányosi Campusának Északi épületében.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi Tanszéke több mint hetven éve, az 1953-54-es tanévben alakult, könyvtárát 1954-ben létesítették. A gyűjteményt Dr. Irmédi-Molnár László, első tanszékvezetőnk alapozta meg, aki módszeresen gyűjtötte a régi és új térképeket és a szakkönyveket.

A dokumentumgyűjtemény 3 részből áll: a Könyvtárból, a Térképtárból, és a muzeális dokumentumokat őrző, 2023-ban létrehozott Archívumból. Ide tekinthetünk be a séta során. A muzeális gyűjtemény változatos dokumentum- és tárgytípusokat őriz, melyek legérdekesebb darabjait lehet most megnézni, például a gyűjtemény legidősebb könyvét, Strabón 1571-ben kiadott munkáját, legkisebb és legnagyobb glóbuszát, továbbá betekintést nyerhetünk a kollégák által készített egyedi domborművek, a 17-18. századi kéziratos térképek, valamint a játékos földrajzoktatáshoz használt térképes játékok világába. A muzeális gyűjtemény részeként megismerhetjük a régi földmérési és térképészeti műszereket, és a bátrabbak maguk is kipróbálhatják földmérő tudásukat egy kis játékos „terepgyakorlat” keretében e műszerek egyikével.

A műszerlaborban modern eszközök is találhatók. Napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak a drónok, így a tanszék munkatársai is sok mindenhez használják munkájuk során az ipari eszközöket. Testközelből nézhetünk meg egy DJI 210 RTK Matrice pilóta nélküli légijárművet, és ennek 350-es társát, melyeket elsősorban professzionális felhasználásra terveztek. A hozzájuk tartozó különböző szenzorokkal is megismerkedhetünk, azok sajátosságaival és felhasználási területeivel, mint például LiDAR, RGB, termális és multispektrális kamera. Az Intézet hiperspektrális kamerája is bemutatásra kerül munka közben.

A különféle terepi felmérések elmaradhatatlan résztvevői a nagy pontosságú RTK GPS műszerek, ebből két fajtát láthatnak az idelátogatók.

A műszereken túl szó fog esni arról is, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki legális keretek között végezzen ilyen munkát, valamint, hogy a repülés maga miért csak a munkafolyamat egy kis része.

Várunk mindenkit szeretettel!

Sorozatismertető

kedvel
746 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Egyetem Megnyitja Kapuit

ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömb 7. emelet

Pázmány Péter sétány 1/a. 1117 BUDAPEST

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

csü.

17

okt.

XIII. Nyugdíjas Alumni találkozó

Budapest

BUDAPEST

ked.

08

okt.

ELTE Sikerek Veled: A filmesek világa

ELTE BTK Kari Tanácsterem

Budapest