200 év a látás- és hallássérültek pedagógiájában: Múlt, jelen, jövő

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar immár 11. éve rendezi meg a „Bárczi – (Gyógy)tea” sorozatot, amely évről évre gazdag szakmai tartalommal várja az érdeklődőket. Az idei év különleges, hiszen a 2024/2025-ös tanév során a magyarországi és nemzetközi gyógypedagógus-képzés 125 éves jubileumát ünnepeljük. 

Az évad nyitó előadásai a látás- és hallássérültek pedagógiájának történetét és jövőjét mutatják be. 2025-ben ünnepeljük a látássérült gyermekek intézményes nevelésének 200. évfordulóját Magyarországon. Dr. Pajor Emese és Dr. Gombás Judit előadásukban betekintést nyújtanak abba, hogyan alakult a látássérült gyermekek oktatása az elmúlt két évszázadban, valamint a mesterséges intelligencia forradalmi szerepére, amely már a mindennapokban is segíti az érintett személyek önálló életvezetését. A következő előadás a hallássérült személyek pedagógiáját és rehabilitációját vizsgálja, feltárva a több mint 200 éves hazai fejlődést. Kiemelten foglalkozik a hallókészülékek és az audiológiai technológia fejlődésével, valamint a módszertani változások szakmai hatásaival.

Az elmúlt 200 év, a jelen és a jövő – 200 éves a látássérült gyermekek magyarországi intézményes nevelése-oktatása

2025-ben ünnepeljük a látássérült gyermekek magyarországi intézményes nevelés-oktatásának kétszázadik évfordulóját. Így a 2025-ös év a látássérült személyeket támogató, hazai intézmények és civil szervezetek körében a visszaemlékezés, és az elért eredmények összegzésének is az éve. Mindeközben a technológia korábban ismeretlen – és sokáig elképzelhetetlen – változásokat hoz az érintettek életébe, hiszen a mesterséges intelligencia mára az élet minden területén (tanulás, munkavégzés, szabadidő, önellátás stb.) segíti a látássérült személyek információszerzését és minél önállóbb életvezetését.
 Előadásunkban – kollégáinkhoz hasonlóan – mi is röviden visszatekintünk az elmúlt két évszázad történéseire, majd felvillantjuk, hogy a gyógypedagógiai szaktudás mellett hogyan járul hozzá a technológia a látássérült gyermekek, és élethosszig a látássérült személyek tanulásához és mindennapjaihoz. Bepillantást adunk a jövő technológiájába, a látássérült személyek életét támogató AI nyújtotta lehetőségekbe.

Előadók: Dr. Pajor Emese, Dr. Gombás Judit

"Halló, halló, figyelem!" - A hallássérült személyek pedagógiájának és rehabilitációjának történeti fejlődése és jövőképe

A Gyógytea program keretében felvillantjuk a Hallássérültek pedagógiájának több mint 200 éves hazai történetét, valamint mindazokat a változásokat, melyek az idők folyamán befolyásolták, akár meg is változtatták a szakmai gondolkodást az emberkép, a technikai és módszertani kérdések tekintetében. Az előadáson különös figyelmet szánunk a hallókészülék technológia és az audiológia fejlődésének, a hallócsőtől a távoli hallókészülék beállítás lehetőségéig, a hangzó nyelvi fejlesztés módszertani változásainak, az integrált nevelésnek és az identitás kérdéseinek, beleértve a participáció és a jelnyelv megjelenését a képzésben.
 Az előadáson részt vesz a Szakirány teljes oktatói közössége, érintettek, valamint hallgatóink és szakmai partnereink.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt előadásainkon, melyeken automata feliratozást biztosítunk.

Köszönjük a támogatást:

   

Örök diákjait az ELTE Alma Mater visszavárja!

 


kedvel
138 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Beszélgetés

ELTE BGGYK

Ecseri út 3. A. épület II./202-es terem 1097 BUDAPEST

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt események

csü.

17

okt.

XIII. Nyugdíjas Alumni találkozó

Budapest

BUDAPEST

sze.

13

nov.

ELTE Sikerek: Tari Annamária

ELTE Aula Magna / online élő közvetítés

Budapest

csü.

07

nov.

Az Egyetem Megnyitja Kapuit: Egyetemi Könyvtár

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

BUDAPEST