Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Kilenc egyetem, egy projekt – CHARM-EU (Kiállítás)

-

Egyetemi Könyvtár és Levéltár Alumni Tagozat

Hírek

-

2024.09.11

A CHARM-EU (Challenge-driven, Accessible, Research-based, Mobile European University) egy innovatív európai egyetemi szövetség, amelynek célja a felsőoktatás átalakítása transznacionális együttműködés révén. Az öt alapító egyetem által létrehozott CHARM-EU az interdiszciplináris és kihívásalapú oktatás fontosságát hangsúlyozza, különös tekintettel a fenntarthatóságra és a globális környezeti és társadalmi kihívásokra. A szövetség többek között létrehozott egy egyedülálló mesterképzést, amelynek keretében formabontó oktatásmódszertani és oktatástechnológiai megoldásokat dolgozott ki és tesztelt, elősegítve a nemzetközi mobilitást és integrálva a különböző oktatási megközelítéseket az átfogó és befogadó tanulási környezet elősegítése érdekében. Kiállításunkon a kilenc egyetemhez köthető kiadványainkból kaphatnak ízelítőt az érdeklődők.

A CHARM-EU összeköt három, a középkorban alapított egyetemet: a Montpellier-i Egyetemet (1289-ben alapítva), a Würzburgi Egyetemet (1402) és a Barcelonai Egyetemet (1450). Ezek az egyetemek az európai kutatás és oktatás úttörőiként gazdag történelmi hátterükkel erősítik a felsőoktatásban a határokon átnyúló innovációt és együttműködést.

A 16. század végén és a 17. század elején alapított kora újkori egyetemek, mint a dublini Trinity College (1592), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (1635) és az Utrechti Egyetem (1636) szintén döntő szerepet játszottak a ma ismert tudományos világ és szellemi kultúra kialakításában mint a tanulás és a szellemi együttműködés és innováció központjai.

A 20. és 21. században alapított modern egyetemek, amilyen az Åbo Akademi Egyetem (1918), a Bergeni Egyetem (1946, korábbi gyökerekkel) és a Hochschule Ruhr West (2009), kulcsszerepet játszottak a kortárs tudományos és kutatási világ kialakításában. A kutatásra és fejlesztésre helyezett hangsúly, az innováció és a sokszínű oktatási környezet révén meghatározó jelentőségű szereplői az európai felsőoktatásnak.

Kiállításunk az innovatív európai egyetemi szövetség kilenc intézményéhez köthető könyvtári kincseinkből tartalmaz válogatást. A tárlat megnyitójára 2024. szeptember 21-én, a Kulturális Örökség Napjai alkalmából kerül sor. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Illusztráció szerzője, forrása: ELTE EKL

kedvel
76 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Hírek

A filmesek világával folytatódik az ELTE Sikerek Veled!

egy tag profilképe

Alumni Központ

16 szeptember

Hírek

ELTE among the top 155 universities in the world in three fields

AI

Alumni International

12 szeptember

Hírek

Csoma útján itthon és külföldön - egy vándorkiállítás utazásai

egy tag profilképe

Zsolt Török

07 szeptember