Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

A Yale díszdoktorává avatták Lovász Lászlót

Kitüntetések

-

2024.05.23

Az ELTE diplomása május 20-án, a rangos amerikai egyetem 323. akadémiai évének záróünnepségén kapta meg az elismerést.

A Yale egyetem 1702 óta ítél oda díszdoktori címet olyan tudósoknak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak saját szakterületükön. 

Lovász László (TTK '71) Abel-díjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, az ELTE professor emeritusa 1993-től 1999-ig számítógéptudományt és matematikát oktatott a Yale-en. A laudációban az egyetem bemutatja Lovász szakmai karrierjét az Erdős Pállal való kamaszkori találkozásától kezdve a Szegedi Tudományegyetemen, az ELTE-n és a Princetonon át egészen napjainkig, kiemelve, hogy a tiszta matematika egyik ágában, a kombinatorikában végzett úttörő munkássága az emberiséget szolgáló és előre vivő valós alkalmazásokhoz vezetett az informatikában, a mérnöki és műszaki tudományokban, a statisztikában és a természettudományokban. A méltatás arról is szól, hogy a munkája során holisztikus szemléletet alkalmazó kiváló tudós a fiatal matematikus kutatók mentorálásában is elévülhetetlen érdemeket szerzett.

Lovász Lászlót az ELTE 2023-ban avatta díszdoktorává, a jeles alkalomból készült interjúban a matematikaoktatás helyzetéről, a fiatal kutatók karrierlehetőségeiről, a gépi tanulásról és a matematika gyakorlati hasznosságáról is beszélt.

Lovász László volt az ELTE Sikerek előadás-sorozat első vendége is, ha még nem látta volna nézze vissza az előadását: 


Az idei díszdiplomások között volt még Mahzarin Banaji szociálpszichológus, Stephen Breyer, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának nyugalmazott bírája, Mario Capecchi Nobel-díjas molekuláris genetikus, Risa Lavizzo-Mourey, a Robert Wood Johnson Alapítvány volt ügyvezetője, Judith Rodin kutatópszichológus, Hortense Spillers irodalomkritikus, Kehinde Wiley képzőművész és Peter Salovey, a Yale leköszönő elnöke.


Forrás: elte.hu

Kép forrása: telex.hu

kedvel
429 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Kitüntetések

Kitüntetett volt hallgatóink - Krausz Ferenc kapta a Magyar Szent István Rendet

egy tag profilképe

Alumni Központ

22 augusztus

Kitüntetések

Bolyai-ösztöndíjasok 2024

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 június

Kitüntetések

A National Academy of Sciences tagjává választották Barabási Albert-Lászlót

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május