Back to news
Next article
Previous article

Stifter Petra beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

Alumni Ösztöndíjas

-

08.30.2024

Sorry, this content is not available in English

Az ELTE Alumni Ösztöndíj pályázat 2016 óta, félévente kerül kiírásra az ELTE Alumni Központ, a volt hallgatók és az ELTE Alumni Alapítvány közreműködésével. Célja a tehetséges, rászoruló hallgatók Erasmus-ösztöndíjának kiegészítése. Stifter Petra angol-német osztatlan tanári szakos hallgató az elnyert összeget németországi (Freie Universität Berlin) kiutazásához használta fel 2024 tavaszán. Alumni Ösztöndíjasunk élménybeszámolója alább olvasható. 

A tavaszi félévemet angol-német szakos tanári hallgatóként Berlinben tölthettem az Erasmus+ ösztöndíjnak köszönhetően. Az elmúlt pár hónapnak rendkívül sokat köszönhetek, mert a külföldön töltött idő nagyon sokat segített mind a szakmai, mind a személyes fejlődésemben.

Elsőként talán a legfontosabbat emelném ki, ami nem más, mint a nyelvtudás. Jövendőbeli nyelvtanárként rengeteget segített a külföldi tartózkodás, hiszen a mindennapok szerves részét képezte a német és az angol nyelv használata. Eleinte nagy kihívást jelentett, hogy megálljam a helyem egy idegennyelvi környezetben, de aztán gyorsan belerázódtam.

Egy nagyon fontos változás, amit észrevettem, az, hogy sokkal elfogadóbb lettem más kultúrákkal szemben. Berlinben lehetőségem adódott a világ minden tájáról érkező embereket megismerni, illetve sokat tanultam a kultúrájukról. A legjobb barátaim között volt indiai, brazil, cseh, olasz, török, jordániai, lengyel és még millió más országból érkező ember. A különbözőségek ellenére nagyon sok hasonlóságot fedeztünk fel a kultúrák között és nagyon egyszerű volt megtalálni a közös hangot. Volt, hogy hagyományos ételeket főztünk egymásnak. Én például lángost készítettem, ami elsöprő sikert aratott.

Az Alexanderplatz a tv-toronnyal és a világórávalA berlini dómTalán a legismertebb nevezetesség: a brandenburgi kapuPiknik a Mauerpark-ban

A tipikus turisztikai nevezetességeken túl a város kevésbé ismert szegleteit is fel tudtam fedezni és igazán megtapasztalhattam a német mindennapokat. Véleményem szerint Berlin az egyik legsokszínűbb város egész Európában, hiszen mindenki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő programot. Azonban a kedvenc időtöltésem a piknikezés lett. Budapesttől eltérően itt egy egyszerű hétköznapon is tele vannak a parkok emberekkel és mindenki hozza a pokrócát és a piknik felszerelését. Ezáltal az ember igazán szabadnak érzi magát és a hosszú egyetemi órák után remek kikapcsolódás ez a diákoknak. Szerencsésnek mondhatom magam, mivel a kollégiumtól 20 perc sétára található egy tó, ahova rendszeresen jártam futni, a melegebb napokon pedig úszni.

Az egyetemi élet nem sokban különbözik a magyarországitól. Kiemelni tudnám azt azonban, hogy több projektfeladat van és nagyon sokszor kell csoportban együtt dolgozni, ami számomra nagy kihívás volt, mert át kellett hidalnom a nyelvi nehézségeket. Ennek ellenére mindenki türelmes volt velem és segítettek az akadályok leküzdésében. Órák között legtöbbször a könyvtárban ültünk össze, ami nagyon jó atmoszférát biztosított a tanuláshoz. A tárgyaimat német nyelven végeztem, közülük számomra a legérdekesebb a Sprachfunktion (nyelvi funkció) óra volt, ahol az agy működéséről tanultunk. Engem a nyelvoktatással kapcsolatba hozott részek érdekeltek leginkább, és ennek a kurzusnak köszönhetően jobban megértettem, hogy a tanulási folyamatok mögött mi történik. Ezen kívül, ami még érdekes volt számomra, az a nyelvváltozás kurzus, ahol megismerhettem a német nyelv változásának folyamatait. A kora újkori dráma kurzus volt talán a legnehezebb, mert pár száz éves drámákat kellett olvasnunk, amiknek a nyelvezete még az anyanyelvieknek is kihívást jelent, de úgy érzem könnyen vettem az akadályokat.

A közeli tóBerlin madártávlatbólMájus 1. ünneplése egy parkbanA Spree folyó partja

Az egyetem rendezett közös programokat, illetve kirándulásokat az Erasmus ösztöndíjas hallgatóknak. Többek között részt vettem a Bundestag látogatáson, ahol megnézhettük a német politikai élet központját és még a tanácsterembe is bemehettünk. Az egyetem szervezett ezen kívül hajós kirándulást is, amely során a Spree mentén megcsodálhattuk a város főbb nevezetességeit. A közeli Potsdam városát is megnézhettük a többi ösztöndíjassal.

Bundestag látogatásA német szakosokAz egyetem könyvtára

Már a kiutazás előtt merültek fel költségek, amiket az Alumni Ösztöndíjnak köszönhetően tudtam finanszírozni. Ilyen volt például a kiutazás költsége és a szemeszter hozzájárulási díj, ami többek között a tömegközlekedést is fedezte. Összességében nagyon hálás vagyok ennek a lehetőségnek, mert egy ekkora kaland nem sok embernek adatik meg. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy használja ki az Erasmus adta lehetőséget, hiszen minden nehézségével együtt az egyik legnagyobb tapasztalás az életben. Remélem egy nap majd visszatérhetek Berlinbe, amit 4 hónapig az otthonomnak nevezhettem.

Támogatott tehetségek

2023/24-es tavaszi félév 10 támogatott tehetsége

Aktuális pályázati kiírás

Így járulhat hozzá az ELTE Alumni Ösztöndíj jövőbeli kiírásához 

Like
161 Views Visits
Share it on

Comments0

Please log in to see or add a comment

Suggested Articles

Alumni Ösztöndíjas

Anik Virág beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

profile photo of a member

Alumni Központ

September 19

Alumni Ösztöndíjas

Ziegler Zsuzsanna beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

profile photo of a member

Alumni Központ

September 09

Alumni Ösztöndíjas

Németh-Sámik Anna Dorottya beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

profile photo of a member

Alumni Központ

August 16