Jancsó Miklós: Fényes szelek | ELTE-NFI Filmklub filmvetítés beszélgetéssel

Sorry, this content is not available in English
Folytatódik az NFI Egyetemi Filmklub elnevezésű vetítés- és beszélgetéssorozat. Az ELTE minden karáról várjuk az egyetemi polgárokat.

A Fényes szelek Jancsó Miklós pályájának legtermékenyebb és talán legizgalmasabb periódusában született. A NÉKOSZ (Népi Kollégiumok Országos Szövetsége) 1946 nyarán jött létre a Magyar Kommunista Párt és a Nemzeti Parasztpárt támogatásával, és három évvel későbbi beszüntetéséig közel tízezer középiskolás és egyetemista fiatal vett benne részt. Mire jogosít fel bennünket, ha úgy érezzük, zsebünkben a bölcsek köve? Van-e egyedül érvényes útja a forradalomnak, és létrejöhet-e nyílt, szabad diskurzus, ha az egyik fél a hatalmat képviseli? Az alkotók többek közt ezekre a kérdésekre keresik a választ, a Fényes szelek története, alapkonfliktusa ugyanakkor nem csak az adott történelmi periódusban értelmezhető. A Fényes szelek 1970-ben megkapta a Magyar Filmkritikusok Díját a legjobb rendezésért.

Nem sokkal a második világháború lezárulása után járunk, a helyszín egy vidéki katolikus papi líceum. Ide vonul be egy csapat fiatal és lelkes népi kollégista, azzal a céllal, hogy meggyőzzék a papnövendékeket az új, kommunista társadalom szükségességéről. Vezetőjük, Laci hisz a nyílt és konstruktív vitában, de a csoport radikálisabb frakciója felülkerekedik, és leváltják őt. Az új vezetők, Jutka és Teri agresszívebb módszerekkel próbálnak a papnövendékekre hatni, a túlkapások miatt azonban a párt illetékesei őket is menesztik. A helyszín stilizált tér, amelyen a belül a kommunikáció nem csak szavakban, de tánccal, mozgással és mozgalmi dalokkal történik.

Előzetes

A film főbb szerepeiben: Drahota Andrea, Balázsovits Lajos, Kovács Kati, Kozák András, Bálint András, Kosztolányi Balázs.

A vetítés utáni beszélgetésben vendégünk: Szekfü András magyar filmtörténész, médiaszociológus, címzetes egyetemi tanár. Jancsó Miklós művészetének kiváló ismerője, a rendezővel készült interjú kötet szerzője.

A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztrációt kérünk a filmklub vezetőjénél, Rácz Annánál, anna.racz@ajk.elte.hu e-mail címen, a Kar és a végzés évének megadásával. 




Like
58 views Visits
Share it on
Evenings
Ticket Sales end date Left Price
Alapértelmezett
Restricted to: Connected user
-
-
Free

A/1 gyakorló (földszint, ruhatár melletti folyosó)

Egyetem tér 1-3. 1053 BUDAPEST

Please log in to see or add a comment

Suggested events

Thu.

17

Oct

XIII. Nyugdíjas Alumni találkozó

Budapest

BUDAPEST

Wed.

13

Nov

ELTE Sikerek: Tari Annamária

ELTE Aula Magna / online élő közvetítés

Budapest

Thu.

07

Nov

Az Egyetem Megnyitja Kapuit: Egyetemi Könyvtár

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

BUDAPEST