Az Egyetem Megnyitja Kapuit: Egyetemi Könyvtár

ED
LG
VT
FG
AP
40 attendees and interested
No ticket left for this event.
Sorry, this content is not available in English

Az Egyetem megnyitja kapuit sorozat keretein belül 2024. november 7-én 18:00-tól az idén 463 éves Egyetemi Könyvtárba invitáljuk.

A séta során betekintést nyerünk a híres kör alakú szobába, benne a frissen felújított Perczel-glóbusz egyik másolatával, meglátogatjuk az Eötvös kiállítást és a restaurátor műhelyt, megcsodálhatjuk a Nagyolvasót is, számos információval gazdagodva többek között a mennyezeti freskóiról is. 

A nagyszombati jezsuita kollégium bibliotékájaként alapította Oláh Miklós esztergomi érsek 1561-ben. Az Országos Széchényi Könyvtár megalapításáig gyakorlatilag országos könyvtárként működött. Történeti törzsgyűjteménye a nemzeti kulturális örökség része. Állománya több mint 400 éve folyamatosan bővül, nagysága meghaladja a 2 millió könyvtári egységet. 1949-ig volt gyűjtőköre enciklopédikus, ezután főleg a vallástörténet, vallástudomány, filozófia, közép- és újkori történelem szakkönyvtára lett. Gyűjteményéből rendszeresen szervez kiállításokat.

A könyvtár épülete 1876-ban épült eklektikus stílusban Szkalnitzky Antal tervei alapján. Dísztermének falait Lotz Károly és Than Mór freskói díszítik.

A 463 éves Egyetemi Könyvtár 2018. június 23-án Magyar Örökség díjat kapott. Az ünnepélyes díjátadás a Magyar Tudományos Akadémia székházának dísztermében történt.

Érdekli az esemény, de nem tud részt venni élőben? Tekintse meg online sétánkat!


Like
389 views Visits
Share it on
Egyetem Megnyitja Kapuit

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

6, Ferenciek tere 1053 BUDAPEST

Please log in to see or add a comment

Suggested events

Thu.

17

Oct

XIII. Nyugdíjas Alumni találkozó

Budapest

BUDAPEST

Wed.

13

Nov

ELTE Sikerek: Tari Annamária

ELTE Aula Magna / online élő közvetítés

Budapest