Back to news
Next article
Previous article

Anik Virág beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

Alumni Ösztöndíjas

-

09.19.2024

Sorry, this content is not available in English

Az ELTE Alumni Ösztöndíj pályázat 2016 óta, félévente kerül kiírásra az ELTE Alumni Központ, a volt hallgatók és az ELTE Alumni Alapítvány közreműködésével. Célja a tehetséges, rászoruló hallgatók Erasmus-ösztöndíjának kiegészítése. Anik Virág vegyész mesterszakos hallgató az elnyert összeget belgiumi (Vrije Universiteit Brussel) kiutazásához használta fel 2024 tavaszán. Ösztöndíjasunk élménybeszámolója alább olvasható. 

Az Erasmus-félévemet 2024 tavaszán Belgium fővárosában, Brüsszelben töltöttem, ahol a Vrije Universiteit Brussels egyetem hallgatója lehettem egy félév erejéig, amely egy nagy múltra visszatekintő és neves egyetem.

Adminisztrációs csúszás miatt sajnos egy kicsit később tudtam csak kiutazni a tervezettnél, így számos bevezető tájékoztatóról és ismerkedős programról lecsúsztam, emiatt késve tudtam csak becsatlakozni az ottani életbe és számos információt magamnak kellett megszereznem, illetve a regisztrációs teendőket intéznem. Szerencsére így sem tartott túl sokáig, mivel szinte egyből kaptam segítséget a környezetemtől és az adminisztrációs dolgok is rugalmasan és könnyen mentek. A lakhatást illetően szerencsés voltam annak ellenére, hogy az egyetem kollégiumába nem sikerült bekerülnöm. Találtam a belvárosban egy nemzetközi diákszállót, ami nagyon jó volt, mivel - amellett, hogy szinte mindenhez közel voltam - alapból egy nemzetközi közösségbe csöppentem. Így már az elején sokkal könnyebb volt ismerkedni és nyitni mások felé, amit az is segített, hogy itt szinte mindenki erasmusos diák volt. 

Az egyetemen való eligazodás kezdetben nehéz volt, mivel a kampusz egy hatalmas parkban helyezkedett el és számos épületcsoportból állt, ráadásul szinte minden órám más-más épületben volt. Összesen 7 kurzust vettem fel, ráadásul nagyon különböző tanszékekhez, mivel számos olyan tárgyat találtam, amit itthon nem lett volna lehetőségem megcsinálni. Az oktatás szempontjából azt tapasztaltam, hogy az előadások sokkal interaktívabbak és több önálló munkát igényeltek, illetve több terepgyakorlaton/céglátogatáson kellett részt venni. A legérdekesebb tárgyaim között szerepelt például egy helyszíni mintavételezési gyakorlat, ahol egy kutatóhajóval kihajóztunk az Északi-tengerre a belga terület pereméig és mintákat gyűjtöttünk a tengervízből/tengerfenékről, amelyeket mind a hajó laboratóriumában, mind pedig később az egyetemen elemeztünk. Egy másik tárgy során pedig, amelynek a neve bioarchaeológia volt, régésztan hallgatókkal együttműködve kellett egyéni projekteken dolgozni, amely során betekintést nyerhettem például a történelem kutatásának eszközeibe. A mi csoportunk például középkori szarvasmarha maradványokat vizsgált. Emellett számos környezeti kémiával foglalkozó tárgyam volt, amely szervesen kapcsolódott a helyi földrajzhoz, így magáról az országról is több mindent tudhattam meg.


A kintlétem alatt igyekeztem minél többet utazni, mind az országban, mind pedig Európában, hiszen Belgium kiváló helyen fekszik az ilyen tervekhez. Sikerült eljutnom Franciaországba, Hollandiába, Luxemburgba és Olaszországba. Természetesen amellett, hogy az országon belül is számos várost meglátogattam, csak hogy párat említsek: Brügge, Gent, Antwerpen, Oostende, Namur, Dinant. Ezeket a településeket bárkinek meleg szívvel ajánlom, aki tervez ellátogatni az országba. Természetesen a legtöbb helyre nem csak egyedül utaztam, hanem nagyon sok esetben a kint megismert emberek társaságában.


A kint kialakult közösségeket pedig szeretném külön kiemelni, mivel egy nagyon egyedi élmény ezeket megtapasztalni erasmusosként. Létrejött egy nagyobb társaság a diákszállón is, ahol laktam, és az összegyetemi Erasmus hallgatók között is összeállt egy nagyobb baráti kör, akik rendszeresen szerveztek programokat, így sosem volt lehetőség unatkozni. Külön élmény megtapasztalni az emberek nyitottságát és kedvességét egy ilyen közegben és emellett az internacionális társaság révén számos országból származó embert és kultúrát volt lehetőség megismerni.


Szeretném megköszönni, hogy lehetőségem nyílt részesülni az ELTE Alumni Ösztöndíjban, amely anyagi támogatást nyújtott számomra a kint töltött idő alatt. Hálás vagyok érte, hiszen önmagában az Erasmus-ösztöndíj sajnos messze nem fedezi a kint töltött idő kiadásait.

 A Brüsszelben eltöltött félévem alatt (mindamellett, hogy kipróbálhattam magam egy teljesen új egyetemi közegben és számos új emberrel sikerült megismerkednem) talán a legfontosabb és legértékesebb tapasztalat számomra az egyedül való helytállás egy idegen nyelvű környezetben, hiszen korábban erre még sosem volt példa az életemben. Ezután úgy érzem, hogy már sokkal rugalmasabban tudok hasonló kihívások elé állni és már az idegen nyelven való kommunikáció/kapcsolattartás sem tűnik számomra olyan komplikáltnak. Ez alatt a félév alatt mind a magamról, mind a világról alkotott képem is diverzifikálódott, illetve számos dolog teljesen új perspektívába helyeződött. Nagyon röviden megfogalmazva mondhatnám úgy is, hogy egy életre szóló tapasztalatban volt részem.

Támogatott tehetségek

2023/24-es tavaszi félév 10 támogatott tehetsége

Aktuális pályázati kiírás

Így járulhat hozzá az ELTE Alumni Ösztöndíj jövőbeli kiírásához 


Like
78 Views Visits
Share it on

Comments0

Please log in to see or add a comment

Suggested Articles

Alumni Ösztöndíjas

Ziegler Zsuzsanna beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

profile photo of a member

Alumni Központ

September 09

Alumni Ösztöndíjas

Stifter Petra beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

profile photo of a member

Alumni Központ

August 30

Alumni Ösztöndíjas

Németh-Sámik Anna Dorottya beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

profile photo of a member

Alumni Központ

August 16