Egyetem megnyitja kapuit: Térképarchívum és Műszerlabor

AG
JT
EB
ZB
LG
26 attendees
-

2

The registration deadline has expired.
Sorry, this content is not available in English

Új helyszínnel várja az érdeklődőket az Egyetem megnyitja kapuit sorozatunk következő alkalma, ezúttal az ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet Térképarchívum és Műszerlaborjába látogatunk - az ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet munkatársainak szíves közreműködésével. A másfél órás interaktív séta 2024. szeptember 12-én 18.00-kor kezdődik az ELTE Lágymányosi Campusának Északi épületében.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi Tanszéke több mint hetven éve, az 1953-54-es tanévben alakult, könyvtárát 1954-ben létesítették. A gyűjteményt Dr. Irmédi-Molnár László, első tanszékvezetőnk alapozta meg, aki módszeresen gyűjtötte a régi és új térképeket és a szakkönyveket.

A dokumentumgyűjtemény 3 részből áll: a Könyvtárból, a Térképtárból, és a muzeális dokumentumokat őrző, 2023-ban létrehozott Archívumból. Ide tekinthetünk be a séta során. A muzeális gyűjtemény változatos dokumentum- és tárgytípusokat őriz, melyek legérdekesebb darabjait lehet most megnézni, például a gyűjtemény legidősebb könyvét, Strabón 1571-ben kiadott munkáját, legkisebb és legnagyobb glóbuszát, továbbá betekintést nyerhetünk a kollégák által készített egyedi domborművek, a 17-18. századi kéziratos térképek, valamint a játékos földrajzoktatáshoz használt térképes játékok világába. A muzeális gyűjtemény részeként megismerhetjük a régi földmérési és térképészeti műszereket, és a bátrabbak maguk is kipróbálhatják földmérő tudásukat egy kis játékos „terepgyakorlat” keretében e műszerek egyikével.

A műszerlaborban modern eszközök is találhatók. Napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak a drónok, így a tanszék munkatársai is sok mindenhez használják munkájuk során az ipari eszközöket. Testközelből nézhetünk meg egy DJI 210 RTK Matrice pilóta nélküli légijárművet, és ennek 350-es társát, melyeket elsősorban professzionális felhasználásra terveztek. A hozzájuk tartozó különböző szenzorokkal is megismerkedhetünk, azok sajátosságaival és felhasználási területeivel, mint például LiDAR, RGB, termális és multispektrális kamera. Az Intézet hiperspektrális kamerája is bemutatásra kerül munka közben.

A különféle terepi felmérések elmaradhatatlan résztvevői a nagy pontosságú RTK GPS műszerek, ebből két fajtát láthatnak az idelátogatók.

A műszereken túl szó fog esni arról is, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki legális keretek között végezzen ilyen munkát, valamint, hogy a repülés maga miért csak a munkafolyamat egy kis része.

Várunk mindenkit szeretettel!

Sorozatismertető

Like
764 views Visits
Share it on
Egyetem Megnyitja Kapuit

ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömb 7. emelet

Pázmány Péter sétány 1/a. 1117 BUDAPEST

Please log in to see or add a comment

Suggested events

Thu.

17

Oct

XIII. Nyugdíjas Alumni találkozó

Budapest

BUDAPEST

Tue.

08

Oct

ELTE Sikerek Veled: A filmesek világa

ELTE BTK Kari Tanácsterem

Budapest