Back to news
Next article
Previous article

Még mindig forog a Föld! - kísérlet a szombathelyi Székesegyházban

News

-

06.25.2024

Sorry, this content is not available in English

Ezekben a napokban bárki megbizonyosodhat arról, hogy még mindig forog a Föld - négy év után az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium munkatársai megismétlik a híres Foucault-ingakísérletet a szombathelyi Székesegyházban. 

Az ingát június 18-án kedden délután indították el, iskolai csoportok és más érdeklődők figyelhették meg, illetve működhettek közre a kísérletben. A Székesegyház kupolája alatt rögzítették a 30 méter hosszú huzalt, amelyen egy 30 kg tömegű, gyermekfej nagyságú fémgolyó függ - ugyanaz, amit 1880-ban Gothard Jenő esztergált. Akkor végezték el Szombathelyen először az ingakísérletet Kunc Adolf vezetésével. Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium tudósai 3-4 évente megismétlik a látványos fizikai próbát, legutóbb 2020-ban láthatta a nagyközönség. A keddi nyitányon Szabó M. Gyula köszöntötte a jelenlévő érdeklődőket, elmondta, hogy ez a létező egyik legszebb fizikai kísérlet, és megköszönte, hogy ismét itt a Székesegyházban szervezhetik meg. Nagy tér kell hozzá, a nagytemplom éppen megfelelő. (6:39) Nem sokkal 14 óra után egy önként jelentkező kisfiú, Rajmund indította el az ingát egy gyertya segítségével.

Az inga 33 óra alatt fordul körbe teljesen. Óránként 11 fokot mozdul, ezt bábukkal érzékeltetik. A kísérlet - amit 1851-ben Foucault francia fizikus végzett el elsőként Párizsban - bizonyítja a Föld forgását.

Érdemes megnézni az ingáról készült videót is: 

Forrás: sztv.hu

Like
137 Views Visits
Share it on

Comments0

Please log in to see or add a comment

Suggested Articles

News

IVÁN NAGY WAS BORN 200 YEARS AGO

profile photo of a member

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár

June 26

News

ELTE MAINTAINS ITS POSITION WHILE THE NUMBER OF UNIVERSITIES INCLUDED CONTINUES TO GROW

profile photo of a member

Alumni Központ

June 24

News

ELTE Alumni aktivitás 2023/2024 II. félév

profile photo of a member

Alumni Központ

June 21