Back to news
Next article
Previous article

Az ELTE Alumni Tanács 2023. évi ülése

Report

-

07.17.2023

Sorry, this content is not available in English

Az ELTE Alumni Tanács 2023. május 24-én tartotta éves ülését az Egyetem főépületében. Témája az előző ülés óta eltelt időszak történéseinek összefoglalója, és a jövőre vonatkozó tervek ismertetése, megvitatása volt.

Az ülést prof. Dr. Borhy László rektor, az ELTE Alumni Tanács elnöke hívta össze. A tagok közül dr. Babos János, dr. Bárdosi Vilmos, dr. Béres József, dr. Hudecz Ferenc, dr. Kelevéz Ágnes, dr. Márkus Éva, Pataky Csilla jelent meg. Részt vett az Alumni Központ munkatársa, Balogh-Kátai Judit is. 

Az elnök távollétében az általa megbízott levezető elnök, Dr. Darázs Lénárd általános rektorhelyettes üdvözölte a megjelenteket, és kérte fel Pataky Csilla osztályvezetőt mindezek ismertetésére.

Az ELTE Alumni Központ vezetője összefoglalta a 2022-es év fejleményeit és sikereit az Alumni élet vitalizálása területén az Alumni Szervezet többi tagja és az ELTE Alumni Alapítvány közreműködésével, egyetértésével. Teljesültek a fő célok, az alumnusok mozgósítása, összefogásuk erősítése a tehetséges, anyagilag rászoruló hallgatók érdekében, továbbá az alumni tevékenység spektrumának bővítése. 

A törekvéseket nagyban segítették az Egyetem Alumni Tagozatai, intézetei, tanszékei - azok lelkes dolgozói -, az ELTE hírneves volt hallgatói, továbbá az egyetemi forrásokon túl az alapítványi támogatások és NEA pályázati források is. Négy Alumni sorozat rendszeres programokat kínált a volt hallgatóknak találkozásra, tartalmas szórakozásra, ismeretszerzésre - melyeken túl 38 szakmai alumni rendezvény is megvalósult az Alumni Tagozatok szervezésében, a számukra kiírt pályázati támogatással.

Büszkeségeik a már elértek fenntartásán, működtetésén túl az ELTE Alumni Ösztödíj volumenének további növekedése, az új ELTE Sikerek Veled beszélgetéssorozat, az év végi Alumni Est - Hála Gála, amelyen köszönetet nyilvánítottak az Alumni ügyet az elmúlt 7 év során tevőlegesen támogató rengeteg közreműködőnek, valamint az ELTE hírének öregbítése az Alumni területen is.

A változatos események sora és 2022. évi témái dióhéjban: 

  • ELTE Sikerek – Obádovics J. Gyula, Bányai Éva
  • ELTE Sikerek Veled - Startupok, vállalkozások; Kutatás, hálózatosodás, nemzetköziesítés; Zöld megoldások; Kisgyermekek kreatív fejlesztése
  • Az Egyetem Megnyitja Kapuit – Biológiai és Paleontológiai Gyűjtemény, Egyetemi Könyvtár, Füvészkert, Trefort-kert, Matematikai Múzeum, Ásványtár (felvétel is!)
  • Nemzetek Estjei - Mongólia
  • Kari/szakági alumni rendezvények támogatása – BTK, Bárczi, TTK, ÁJK, PPK, TáTK, IK, továbbá a Bolyai Kollégium, az Illyés Sándor Szakkollégium, a Nemzetközi, az Egyetemi Könyvtár és Levéltár, az ELTE Nyugdíjas Klub, a Kutatói és a Bibó Szakkollégium Alumni Tagozatok közel 40 rendezvénye
  • Sport - ELTE Alumni Kupa és alumni kategória az 5vös5km futóversenyen
  • Zenés esemény - Alumni Est - Hála Gála


A kommunikációt illetően folyamatos a megújulás, bővülés:

  • az Alumni platform, a tagnyilvántartással kombinált közösségi kommunikációs felület (alumni.elte.hu) bőséges, friss tartalommal, az egyéni kezdeményezési lehetőségek széles tárházával, tagkereső és Karrier funkcióval - az utóbbi a munka, ill. munkatárs keresést, ill. kínálást teszi lehetővé ingyenesen egymás között. Valamint további négy közösségi oldal - folyamatosan bővülő követői táborral. A platform oldalmegtekintéseinek száma kétszázezer fölötti, és a többi közösségi felület révén is több tízezreket értünk el az év során
  • ELTE Alumni Hírek – a regisztrált tagoknak (2022. végére 16.100 fő)
  • ELTE Alumni Junior Magazin  – az érdeklődő pályakezdőknek (24.000 fő)


Az ELTE Alumni Alapítványhoz beérkezett adományokból 2022-ben tizennégy tehetséges, rászoruló egyetemi hallgató részesülhetett ELTE Alumni Ösztöndíj-ban. A fejkvóta 2021-hez képest kvázi infláció követő módon növekedhetett: 2022. őszétől 175.000 Ft/fő. 

Folyamatos az Alumni Szervezet tagjaival való együttműködés és eszmecsere. Ezek színterei az üléseken és egyéni megbeszéléseken túl az online WWB (win-win-brainstorming) órák, valamint a WWB nap.

Továbbra is az induláskor megfogalmazott irányelvek mentén fejlődhet tovább az Egyetemi Alumni élet - az alumnusok megszólítása, bevonzása, mozgósítása, összefogása -, illetve nemes célként segítségükkel a rászoruló, tehetséges hallgatók támogatása.


A következő időszak terveit illetően ebben a szélesebb körben is megvitatásra kerültek az elképzelések:

  • Tehetséges, rászoruló hallgatók támogatásának folytatása az ELTE Alumni Ösztöndíj révén
  • Szponzorok/támogatók bevonása (pl. Támogatói pólókampányVégzős ajándék szponzoráció Média ajánlat), támogatói kampányok folytatása relikviákkal (pl. póló, vászontáska, kitűző)
  • Tartalombővítés a meglévők ápolása, aktualizálása mellett; Alumni App - benne virtuális, egyedi azonosító kóddal rendelkező  Alumni Kártyával; a kedvezményprogram bővítése
  • Az Alumni Tagozati pályázat keretének emelése - még több szakmai alumni találkozó támogatása
  • Hosszabb távú terv a "Tegyük együtt még sikeresebbé az ELTE-t" kampány és a tudás- ill. tehetségmegosztás elérhetőségének facilitálása, lehetőségeinek kiterjesztése.
     

A beszélgetésen sok tartalmas hozzászólás, izgalmas gondolat hangzott el, melyekkel kapcsolatban célzott egyeztetésekre kerül sor a közeljövőben.


 Az előző Alumni Tanács beszámolója

Like
267 Views Visits
Share it on

Comments0

Please log in to see or add a comment

Suggested Articles

Report

Egyetem megnyitja kapuit - térképarchívum és műszerlabor

profile photo of a member

Alumni Központ

September 17

Report

Nyári diplomaosztó játék 2024 - eredményhirdetés

profile photo of a member

Alumni Központ

August 29

Report

International Recognition of ELTE Alumni

profile photo of a member

Alumni Központ

August 08