Back to news
Next article
Previous article

25 éves a közgazdászképzés Szombathelyen - jubileumi ünnepi konferencia

Report

-

05.15.2024

Sorry, this content is not available in English

Szeretettel várjuk a szombathelyi ELTE Diplomásokat az ELTE Diplomások közösségébe, és a SEK Alumni Tagozathoz való csatlakozásra! Jubileumi konferenciával és alumni találkozóval ünnepelték a közgazdászképzés 25. évfordulóját Szombathelyen 2024. április 19-én. A rendezvény megvalósulását az ELTE Alumni támogatta. A szervezők által készített beszámoló alább olvasható. 

A közgazdászképzés 25. évfordulóját ünnepeltük az ELTE Savaria Egyetemi Központban 2024. április 19-én. Megtelt a Díszterem, a rendezvényünkön több mint 200 fő vett részt, jelenlegi és volt hallgatók, oktatók, Szombathely város és Vas vármegye vezető tisztségviselői, duális partnereink képviselői, a Savaria Egyetem Központban működő más Karok Intézeteinek vezetői, oktatói. Ez a jubileumi konferencia lehetőséget teremtett nemcsak a találkozásra a volt, illetve a jelenlegi oktatók és a hallgatók között, hanem a visszatekintésre is. Számot vetettünk az elmúlt negyed évszázad sikereiről és tapasztalatairól, miközben kiemeltük az eddig elért eredményeinket és egyben előretekintettünk a szombathelyi közgazdászképzés jövőjét illetően.

A rendezvényt Prof. Dr. Borhy László, az ELTE rektora nyitotta meg, aki büszkén emlékezett vissza arra, hogy az ELTE-hez való csatlakozás után a szombathelyi közgazdasági képzések jelentősen növelték a hallgatói létszámot és magas színvonalával hozzájárultak a régió gazdasági fejlődéséhez. Dr. habil. Szűcs Zoltán Gábor, az ELTE Társadalomtudományi Kar dékánhelyettese a közgazdász képzésben résztvevő oktatók és hallgatók elkötelezettségét méltatta, hangsúlyozva az intézmény társadalmi felelősségvállalását. Pataky Csilla, az ELTE Alumni Központ vezetője elsősorban a volt hallgatókat köszöntötte, beszédében vázolva az alumni törekvéseket, a tudás- és tapasztalatmegosztás, kapcsolatépítés jelentőségét, a generációs összefogás eredményeit, majd invitálta őket az ELTE Alumni közösségéhez való csatlakozásra.

A konferencia előadói olyan rangos szakemberek, oktatók és döntéshozók voltak, akik megosztották tapasztalataikat és gondolataikat a gazdasági életet és a közgazdász képzést is meghatározó jelen és múltbeli eseményekről, illetve jövőbeni trendekről.

Dr. Varga Imre a Társadalomtudományi Kar Közgazdaságtudományi Intézetének vezetőjének bevezető előadásában a szombathelyi közgazdászképzés elmúlt 25 évének fontos állomásait, történetét idézte fel. A visszatekintés után 4 plenáris előadást hallgathatott meg az ünneplő közönség. Elsőként Prof. Dr. Borhy László tartotta meg az előadását Kereskedelmi útvonalak szerepe Savaria életében címmel. A történeti visszatekintés után a jelen kihívásai kerültek a középpontba a Budapesti értéktőzsde vezérigazgató helyettese, Máté-Tóth István tartott előadást Tőkepiaci trendek és vállalati lehetőségek címmel. Harmadik előadónk Mohos Géza a CIB Bank lakossági fiókigazgatója Social Engineering – Milyen veszélyek leselkednek a banki ügyfelekre? címmel tartott érdekfeszítő előadást. Az előadások sorát Zsámboki Balázs, a frankfurti Európai Központi Bank senior csoportvezetője zárta A Mesterséges intelligencia szerepe a pénzügyi közvetítésben című előadásával.

A jubileumi konferenciát művészeti produkciók színesítették Pató Bálint Gábor énekes - és a Lorigo TSE fiatal táncos párjának előadásában. A rendezvény végén Dr. habil. Szűcs Zoltán Gábor a Társadalomtudományi Kar dékánhelyettese emléklapokat adott át a jelenlegi és a korábbi oktatóknak, egyben köszönetet mondva nekik az áldozatos oktatói munkáért és a képzés eredményességéhez való hozzájárulásért.

A jubileumi emléklap mellett kis ajándék mécsessel is kedveskedtünk a volt és jelenlegi oktatóinknak, amely nemcsak a Savariaban talált római kori régészeti lelet műtárgymásolata - amelyet Udvardi Balázs jáki keramikus készített el a Savaria Múzeum engedélyével -, hanem szimbolikus jelentésű is egyben: jelképezi azt a lángot, azt a fényt, amelyet ők gyújtanak a hallgatókban a több éves tapasztalat,  tudás- és ismeretátadással, ezáltal megvilágítva útjukat.

Dr. Balázsy Péter vármegyei jegyző a Vas Vármegyei Közgyűlés elnökének emléklapját adta át a szombathelyi közgazdászképzés 25. évfordulója alkalmából Dr. Varga Imre intézetigazgatónak.

A jelenlegi hallgatóink között jubileumi quiz-t hirdettünk április hónapban. Célunk az volt, hogy a hallgatók minél többet megtudjanak múltunkról és jelenünkről, szakjainkról, a létszámok nagyságrendjének növekedéséről, a képzéskínálat bővüléséről, a közgazdászképzésben legrégebb óta oktató kollégákról. A megfejtéshez egyetemi kiadványokban, interneten tudtak utánanézni, de a leleményesek akár oktatóikat is megkérdezhették a helyes válaszról. A kvízjátékot sokan kitöltötték online, akik közül 3 szerencsés hallgató a büki Greenfield Hotel wellness utalványát nyerte meg. A Greenfield Hotel a legnagyobb duális partnerünk, akiknek ezúton is köszönjük a nagylelkű felajánlásukat és duális hallgatóiknak nyújtott lehetőséget.

Az esemény hivatalos zárása után közös koccintásra, jóhangulatú beszélgetésre, nosztalgiázásra  és az ünnepi torta elfogyasztása került sor.

Úgy gondoljuk, hogy a jubileumi konferencia méltó módon emlékezett meg a szombathelyi közgazdászképzés múltjáról és jelenéről és az esemény minden résztvevő számára inspirációt, ösztönzést jelentett olyan gondolatok és megújulást segítő irányvonalak életre hívásában, amelyek a szakma és a képzés jövőjét is meghatározzák.

Az ünnepi rendezvény létrejöttében segítséget nyújtott az ELTE Társadalomtudományi Kara, az ELTE Savaria Egyetemi Központja.

Érdeklik a hasonló hírek, programok? A SEK Alumni Tagozathoz ezen a linken tud csatlakozni.

(Fotók: Kleinhappel Miklós, Móritzné Zsámboki Nóra, Lőrincz Dalma)

A rendezvény az ELTE Alumni támogatásával valósult meg.

Örök diákjait az ELTE Alma Mater visszavárja!

Like
221 Views Visits
Share it on

Comments0

Please log in to see or add a comment

Suggested Articles

Report

Köszönjük az SZJA 1% felajánlásokat!

profile photo of a member

Alumni Központ

September 26

Report

XLVI. 5vös 5km - Alumni kategóriával

profile photo of a member

Alumni Központ

September 24

Report

ELTE Alumni presented itself at another international conference

profile photo of a member

Alumni Központ

September 23