Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

KUTATÁSOK AZ AFÁZIA ÉS EGYÉNI KÜLÖNBSÉGEK KUTATÓMŰHELYBEN - BESZÁMOLÓ

-

Bárczi Alumni Tagozat

Beszámolók

-

2024.03.25

Kutatások az Afázia és egyéni különbségek kutatóműhelyben: Variabilitás, nyelvi felépülés és életminőség stroke után kialakuló nyelvi zavarban címmel tartott előadást Zakariás Lilla 2024.03.14-én a Bárczi (Gyógy)tea sorozat 4. alkalmán.


A Gyógytea sorozat előadásai egyben szakmai Alumni rendezvények is, melynek 2024. március 14-i előadásán Dr. Perlusz Andrea dékánhelyettes, a sorozat házigazdájának megnyitója után Balogh-Kátai Judit (ELTE Alumni Központ munkatársa) távolléte miatt Papp Gabriella az ELTE BGGYK dékánja is köszöntötte a résztvevőket és néhány percben bemutatta az Alumni központ munkáját, célkitűzését és beszélt az Alumni tagság lehetőségeiről is.

Az előadáson Dr. Zakariás Lilla bemutatta az Afázia és egyéni különbségek kutatóműhely eddigi főbb eredményeit. Ezek között szerepelt a közel 10 éves munka eredményeként magyar nyelvre adaptált és sztenderdizált átfogó afáziateszt, a CAT-H bemutatása, valamint egy saját kidolgozású afázia szűrőteszt (MASZT) és egy életminőség kérdőív folyamatban levő, nemzetközi együttműködéssel történő adaptációjának bemutatása is.
A több évet is felölelő nyomonkövetéses, nagymintás vizsgálat fókuszában az afáziás személyek teljesítményében jelentkező, gyakorlati szakemberek által is gyakran tapasztalt fluktuáció és a felépülésére ható faktorok feltárása áll.
A kutatóműhely számos szakmódszertani kérdéssel is foglalkozik, például az afáziatesztek online alkalmazhatóságával kapcsolatban. Az előadás során kiderült, hogy a bemutatott kutatások egy része a kar hallgatóinak aktív bevonásával zajlott és zajlik jelenleg is.

Az előadás kötetlen hangulatban telt, melyen a kar dolgozói mellett több hallgató és a klinikumban dolgozó logopédus kolléga is jelen volt.
Köszönjük a lehetőséget, a résztvevőknek pedig az érdeklődést.

Szeretettel várunk mindenkit következő előadásunkon 2024.04.04.16.00-tól ahol Vármos Tibor és Berencsi Andrea fog beszélni "A kézfunkciók változása és jellemzői stroke után" címmel!

Köszönjük a támogatást:

Örök diákjait az ELTE Alma Mater visszavárja!


kedvel
107 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április

Beszámolók

A KÉZFUNKCIÓ VÁLTOZÁSA ÉS JELLEMZŐI STROKE UTÁN - BESZÁMOLÓ

MB

Magdolna Bebtó

10 április