Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Friss QS-rangsor: már tizenegy szakterületen vezet az ELTE Magyarországon

Hírek

-

2023.04.05

A Quacquarelli Symonds 2023-as szakterületi rangsora szerint egyetemünk a nyelvészeti, a pszichológiai és a régészeti képzésekben a világ 200 legjobb intézménye közé tartozik.

Nyilvánosságra hozták a Quacquarelli Symonds (QS) szakterületi rangsorának 2023-as kiadását, amely idén öt tágabb tudományterületen, azon belül 54 szűkebb szakterületen értékeli a világ vezető felsőoktatási intézményeit. A felmérésben 161 országból összesen 1594 egyetem került be a legjobbak közé, az értékelés során több mint 16 millió tudományos publikációt vizsgáltak meg a 2016 és 2020 közötti időszakból.

Magyarországról összesen kilenc felsőoktatási intézmény szerepel a rangsorban: az öt nagy tudományterületen az ELTE mellett a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem került be a rangsoroltak közé, míg egy-egy szűkebb szakterületen a Liszt Ferenc Zeneakadémia, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint a Miskolci Egyetem is szerepel a listán.

Az öt tágabb tudományterületen belül a bölcsészettudományokból csak az ELTE került fel a listára, természettudományokból az ELTE (298.), majd a BME és a Debreceni Egyetem következik (401–450), a mérnöki és technológiai területen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (224.), élettudományok és gyógyszerészet területén a Semmelweis Egyetem (264.), illetve Debrecen és Szeged, utóbbiak egyaránt a 401–450. helyen szerepelnek. A társadalomtudományok és menedzsment területen hazai viszonylatban az ELTE és a Corvinus osztozik az első helyen, mindkét intézmény a 401–450. kategóriában végzett.

Az ELTE az öt tágabb tudományág közül háromban került be a világ legjobbjai közé: bölcsészettudományokban a 262., természettudományokban a 298., társadalomtudományokban pedig a 451-500. helyen szerepel. Magyar viszonylatban mindhárom képzési területen az Eötvös Loránd Tudományegyetem áll az első helyen.

Egyetemünk a pszichológiai képzési területen 2021 óta minden évben egy kategóriával feljebb végzett a rangsorban, a bölcsészettudományi terület pedig csaknem száz helyet javított tavalyi eredményén.   

Az ELTE az 54 szűkebb szakterület közül tavalyhoz képest kettővel több, összesen 15 területen szerepel a rangsorban, miután 2023-ban már egyetemünk geológia és geofizika képzései is felkerültek a listára. A QS friss értékelése szerint tizenegy szakterületen az ELTE számít a legjobb felsőoktatási intézménynek Magyarországon. 

Az ELTE nyelvészeti, pszichológiai és régészeti képzései egyaránt a 151-200-as kategóriába kerültek. Az újonnan listázott geológia és geofizika területek a 201-230-as, míg az angol nyelv és irodalom, a jogtudomány, a matematika és a modern nyelvek területei a 251-300-as kategóriában végeztek.

Részletes eredmények és további információ


Forrás: elte.hu

kedvel
379 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

Domestic cats area serious threat to wildcats

AI

Alumni International

17 május

Hírek

Alapításának 389. évfordulóját ünnepelte az Egyetem

egy tag profilképe

Alumni Központ

16 május

Hírek

Betegségek korai felismerésén dolgozik Krausz Ferenc

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május