Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

ELTE Alumni Családfák - Banai Zsuzsanna

ELTE Alumni Családfák

-

2020.01.20

Az ELTE Alumni családfák interjúkban olyan ELTE-s diplomások válaszolnak az ELTE Alumni Központ kérdéseire, akiknek felmenői, és/vagy leszármazottai, egyéb rokonai is ide vagy az ELTE jogelődjeire jártak és így többgenerációs kötődésük van Alma Materükhöz. ELTE Alumni családfa néven indult a korábban meghirdetett Generációk az ELTE-n kérdőívünkre épülő interjúsorozat. A kérdőívre folyamatosan várjuk az újabb válaszokat. 2017 novembere óta több tucatnyi válasz érkezett. Az interjúsorozat kérdéseire ezúttal Banai Zsuzsanna (TTK '65) válaszolt. 

Mennyiben befolyásolta egyetem választását / gyermeke egyetem választását az, hogy felmenői vagy Ön az ELTE-re jártak?

Az ELTE TTK vegyész szakán végeztem 1965-ben. Szüleim már az általános iskolában észrevették a kémia iránti érdeklődésemet és  a Petrik Lajos vegyipari technikumban végeztem a középiskolát. Az akkori rendszerben a TTK vegyész szakra kémia/írásbeli, szóbeli/, matematika/írásbeli/ és fizika/szóbeli/ volt a felvételi tárgy, amikkel több esélyem volt a felvételre. Csak ezután számított az, hogy az édesanyám is az ELTE elődjén végezte a tanulmányait.


Milyen egyetemi történeteket meséltek Önnek felmenői / Ön milyen egyetemi történetek osztott meg gyermekeivel?

Az édesanyám évfolyamtársai közül többekkel baráti viszonyban maradt, és gyerekkoromban sokszor együtt voltak, voltunk a gyerekeikkel együtt. Közülük is többen kémikusok lettek, sőt többen ELTE-sek, akikkel ma is baráti viszonyban vagyok.

Vegyészek diplomaátadás után 1965Vegyészek diplomaátadás után 1965


Kikre gondol büszkén az ELTE-n (vagy jogelődjein) végzett híres hallgatók közül?

Elsősorban híres tanáraimra: Kajtár Márton, Kucsmann Árpád, Bruckner Győző, Wolfram Ervin, Gerecs Árpád /édesanyám tanulmányai idején már tanársegéd volt/, Schnerr Anna, Lengyel Sándor, Ruff Imre/diplomamunlkám társ témavezetője/, és még sokan mások. 

Híres évfolyamtársaim: Hollósi Miklós Gráf László, Fogarasi Géza az ELTE TTK tanárai


Vegyészek gyárlátogatása Kazincbarcikán 1963Vegyészek gyárlátogatása Kazincbarcikán 1963

Milyennek ítélte meg az egyetemi életet? Miért szeretett az ELTE-re járni?

Az egyetemi órák és a gyakorlati órák száma elég sok volt. Sok időt töltöttünk együtt. Nagyon jó csapat kovácsolódott össze az évek alatt, akik közül mind a mai napig 54 év után is, 15-20-an rendszeresen - 2 havonta- találkozunk, és megbeszéljük az aktuális sorsainkat, történéseinket. 


ELTE-s diplomája megszerzése után hogyan indult neki az életnek, álláskeresésnek? Ki/mi segítette karrierjét?

Még az egyetemi tanulmányaim során un. Társadalmi Ösztöndíjat kaptam a Dunai Kőolajipari Vállalattól /ma a MOL RT. tagja/. Így ott kezdtem el dolgozni. A beruházások csúsztak és a fiatal kezdőknek nehezen volt folyamatos munka. A fiatalos hév továbblépésre ösztönzött és A Műanyagipari Kutató Intézetben kaptam állást, ahol az ösztöndíj visszafizetését átvállalták. 25 évet töltöttem ott, mikor a rendszerváltás elején megindult a kutatóintézetek fennmaradásának nehézsége. Sikerült szakmai területemnek megfelelő munkát kapni az akkor már privatizált BUDALAKK-nál, ahol még tíz évet töltöttem. Már nyugdíjas éveimben részmunkaidőben megtalált egy vállalkozás korábbi témámmal kapcsolatban, ahol még 9 évet dolgoztam.


Az egyetemi évek az életem szinte legszebb évei voltak, hosszú életemre visszagondolva. Nem utolsó sorban élettársam, férjem is évfolyamtársam.

1960-65 vegyészek nyári üzemi gyakorlat Balatonfűzfőn 1964 

kedvel
903 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

ELTE Alumni Családfák

ELTE Alumni Családfák - Szendrei Tavasz Tünde

egy tag profilképe

Alumni Központ

28 július

ELTE Alumni Családfák

ELTE Alumni Családfák - Répássy Zsuzsanna Réka

egy tag profilképe

Alumni Központ

31 május

ELTE Alumni Családfák

ELTE Alumni Családfák - dr. Flaskay Károly Zoltán

egy tag profilképe

Alumni Központ

05 április