Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Egyetem megnyitja kapuit: Füvészkert

Beszámolók

-

2019.06.07

Az Egyetem megnyitja kapuit sorozatunk keretében 2019. június 6-án harmadszor jártunk az ELTE botanikus kertjében. A 2018/19-es tanév utolsó rendezvénye iránt rengetegen érdeklődtek az egészen fiataloktól, a nyugdíjas alumnusainkig bezárólag. 

Túl azon, hogy az Alumni Kártya 20% kedvezményt biztosít a Füvészkerti belépő árából, közkedvelt sorozatunk keretein belül az ELTE Diplomások számára idén is ingyenes szakvezetést tartott Papp László botanikus, a Füvészkert munkatársa. Petz Denise Gerda, az ELTE Alumni Központ egyik munkatársa nyitotta meg a közkedvelt rendezvényt, majd átadta a szót Papp Lászlónak, ezzel meg is kezdődött a körülbelül 2 órás körbevezetés. A séta során végigkalauzolt bennünket Közép-Európa legrégebbi botanikus kertjén, mely 1771-től működik, és 1960-től természetvédelmi terület. A körülbelül háromezer fa és cserje mellett a 19. századi barokk stílusú kastélyt is megcsodáltuk, a Festetics-család egykori vadászkastélyát. Az Ázsia-kert felől közelítettük meg a romos, ám így is impozáns épületét, ezt a közeljövőben szeretnék felújítani. A tervek szerint botanikai múzeumot alakítanának ki benne.

A szakvezetés során megtudtuk: a ginkgo bilobának igen gyors regeneráló képessége van, ezért ideális növény légszennyezett területekre. A kertben található egyik ginkgo fa még egy bombatámadást is túlélt, olyannyira, hogy új hajtást hozott, és ma is teljesen egészséges. A városi klíma a bambuszra is hatással van, de mint oly sok mindenre negatívan hat, a bambusz esetében pozitív, mert így a telet is jól bírja, ezen az éghajlaton is. A kertben többféle ehetőnek tűnő növény is megtalálható, viszont Papp László rávilágított: 

,,Egy botanikus kertben semmi sem az, aminek látszik."  

A Pálmaházat 1865-ben adták át, majd 2011-ben felújították. Ma több ezer trópusi és szubtrópusi növénynek ad otthont. A gyógynövénykert ismertetése után következő állomásunk a Victoria-ház volt, hazánk egyetlen, 1893 óta működő trópusi üvegháza. Láttuk a híres amazóniai tündérrózsát, amelynek levelei egy felnőtt súlyát is elbírják. A figyelemreméltó orchidea- és kaktuszgyűjteményt is megtekintettük. 

A tanév során számos színes rendezvénnyel készültünk alumnusaink számára. A következő tanévben pedig újabb emlékezetes eseményekre invitáljuk Önöket. Kövesse híradásainkat. 

A tanév Egyetem megnyitja kapuit sétái
Sorozatismertető

ELTE Alumni
Facebook


kedvel
664 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április

Beszámolók

A KÉZFUNKCIÓ VÁLTOZÁSA ÉS JELLEMZŐI STROKE UTÁN - BESZÁMOLÓ

MB

Magdolna Bebtó

10 április